Na úvod šampionátu šťěstí

Václav Svěrkoš, foto: ČTK
0:00
/
0:00

"V každé sportovní disciplíně vyhrává ten lepší. Jen fotbal je v tomto směru trochu nepochopitelný. Proto se někdy stane, že vyhraje ten horší." Tato slova vyřkl v Basileji prezident evropské fotbalové federace UEFA Michel Platini po zahajovacím utkání mistrovství Evropy, v němž domácí Švýcary porazili Češi 0:1. Bývalý slavný francouzský fotbalista po zápase neskrýval zklamání, že se výhry dočkal horší tým.

Marko Streller ze Švýcarska  (vlevo) a Tomáš Ujfaluši,  foto: ČTK
I samotní čeští hráči po zápase přiznali, že se jim hra příliš nedařila. Kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši před utkáním řekl, že bychom na úvod šampionátu mohli klidně hrát jako Řekové na minulém EURU, pokud by to přineslo evropské prvenství, jako jim. A to také v duelu se Švýcary předvedli:

Tomáš Ujfaluši přeskakuje brankáře Petr Čecha,  foto: ČTK
"No stoprocentně. Já myslím, že první zápas je jeden z nejdůležitějších, my jsme ho zvládli, získali jsme tři body. Samozřejmě to nebylo ideální, ale byl to první zápas. Já věřím, že druhý zápas už bude po herní stránce trošičku o něčem jiném. Jsme ale hrozně rádi, že se to povedlo s troškou štěstí, ale štěstí k fotbalu patří,"řekl Tomáš Ujfaluši.

Hra se českým fotbalistům příliš nedařila. Překvapivě brzy opustil hru náš střelecký rekordman Jan Koller, když ho deset minut po změně stran trenér Karel Brückner nahradil Václavem Svěrkošem. A právě ten šel v 70. minutě sám na brankáře a střelou vnějším nártem mu nedal šanci. Asi si vybral ty správné kopačky:

"Daly gól, tak příští zápas v nich budu zase hrát. Uvidíme, snad to vydrží... Mám z toho moc velkou radost, že při prvním nebo druhém kontaktu s míčem z toho byl gól. Ještě mi to tak trošku sjelo z nohy, takže to bylo dost šťastné, a jsem tomu moc rád. Jsem šťastný, protože asi před rokem bych tomu nevěřil, že se něco takového může stát."

Václav Svěrkoš,  foto: ČTK
"Nerad vyjadřuji pocity, ale pokud nějaký mám, pak z dobře vykonané práce. Tři body na úvod, to je velice pozitivní zpráva a já věřím, že ještě půjdeme nahoru," zhodnotil zápas trenér Karel Brückner. Ke hře svých svěřenců byl ale kritický:

Václav Svěrkoš dává gól v úvodním utkání skupiny A,  foto: ČTK
"Zisk míče a potom ta následná záležitost z naší strany byla velice špatná. Ten hluboký blok byl výborný, ale potom ať už výběr řešení, nebo nešťastná kombinace, nebo špatný rychlý přechod, nebo držení, tam to bylo špatné, že jsme se spokojili jenom s odkopem. Ale ten blok byl dobrý."

Hlavně zásluhou brankáře Petra Čecha se našim podařilo dokráčet k zisku tří bodů. Veškeré nebezpečné situace, a nebylo jich málo, vyřešil naprosto suverénně.

Stínem utkání bylo zranění kapitána Švýcarů Alexandera Freie, bývalého spoluhráče Petra Čecha z francouzského Rennes:

Brankář Petr Čech,  foto: ČTK
"Já jsem samozřejmě rád, že můj šedesátý start takto dopadl. Je mi ho trošku líto, protože vím, že to pro něj byla obrovská výzva být kapitánem národního týmu. Vím, jak moc miluje fotbal a jak chtěl na tomto turnaji hrát. Vypadá to, že to jeho zranění je vážnější než se původně myslelo, tak uvidíme. Já bych mu přál hodně štěstí, aby se vrátil co nejdřív na hřiště."

Ve středu čeká českou reprezentaci Portugalsko, a tam už její hra bude muset vypadat jinak, říká záložník David Jarolím:

"Určitě musíme hrát trošku chytřeji, držet více balón. A nejlepší bude, když budeme hrát na polovině soupeře, protože Portugalci jsou určitě kvalitnější než Švýcaři a herně o třídu lepší. Takže bychom to měli hodně složitě a určitě bychom ztráceli hodně sil, kdybychom měli jenom běhat bez balónu."

S kým určitě naši fotbalisté mohou počítat, jsou fanoušci. V Basileji jich bylo přes 7 tisíc.

klíčové slovo:
spustit audio