Skandál na generálním štábu - z černého fondu se platily oslavy, dary i dovolené

Generální štáb České armády zažívá pořádný skandál. Za podvodně získaných zhruba 17 milionů korun se měly pořádat oslavy, kupovat dary, luxusní dovolené a výbava pro důstojníky a generály. Probíhá kontrola, vyšetřování a padají už první tresty.

Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Milionové podvody šetří policie už od loňska, ale teprve detaily o případu vzbudily veřejné pozdvižení. Informaci jako první přinesla Mladá fronta Dnes a potvrdila ji ministryně obrany Vlasta Parkanová.

"Ta věc strašně poškozuje obraz armády jako celku a já bych byla ráda, aby si i veřejnost uvědomila, že se jedná o část vedení, že se nejedná o celé vedení generálního štábu a že je to věc, která nesmírně zraňuje ty poctivé vojáky, kteří tam jsou."

V době podvodů stál v čele generálního štábu Pavel Štefka. Ten nařídil kontrolu příslušné sekce a upozornil policii. Jeho nástupce Vlastimil Picek se pak loni v září zaměřil na celý generální štáb.

A jak podvod probíhal? Generální štáb údajně platil spřízněným firmám za neexistující zboží. Ty potom nakoupily vše, co vojáci požadovali, za což měly provizi 20 procent. O tom, co se z černého fondu zaplatí, údajně rozhodoval ekonomický šéf sekce plukovník Petr Šmída. Podle Mladé fronty stačilo vojenským náčelníkům lusknout prsty a on vybavil kancelář špičkovými počítači i luxusním nábytkem, dodal sjezdové lyže na náčelníkovu dovolenou. Stejně tak i rotoped, běžecký pás či horské kolo. Důstojníci šli tak daleko, že si nechali vyrobit slipy s nápisem Sekce rozvoje druhů sil za 700 korun za kus. Potíž byla v tom, že se to platilo z černého fondu. Nikdo se podle kriminalistů léta neptal, kde na dary a odměny bere peníze. Podle tisku Šmída zmanipuloval i výsledky obchodních soutěží. Z internetu si náhodně stahoval loga firem, připsal k nim nevýhodnou nabídku a nechal vyhrát tu "svou", s níž se dohodl na provizích pro černý fond.

Vlastimil Picek,  foto: ČTK
Při výsleších se vysocí generálové naivně ptají: Jak to, že jste Šmídu zatkli? Vždyť byl velmi schopný a vše nám přece zařídil." Policisté proto soudí, že část vlivných armádních důstojníků žila v absurdním přesvědčení - pracuji přece na generálním štábu, takže mám plný nárok na poskytovaný nadstandard. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek potvrdil, že už začaly padat první tresty.

"Jednomu z příslušníků, který hrubě zanedbal plnění služebních povinností, byla na můj návrh odňata hodnost plukovníka a v hodnosti vojína byl v souladu se zněním tohoto zákona následným dnem propuštěn bez veškerých náležitostí do zálohy."

Druhý z mužů byl postaven mimo službu, dokud se celý případ neobjasní. Protikorupční policie nevylučuje, že zahájí stíhání dalších důstojníků a zaměstnanců.