Vláda reformu prosadila

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna v úterý schválila návrh reformy veřejných financí, která má od příštího roku mimo jiné změnit daně, zavést poplatky do zdravotnictví a škrtat v některých sociálních dávkách. Vláda tak nakonec prosadila nejdůležitější balík zákonů od doby, kdy se ujala úřadu. Nebylo to však jednoduché.

Foto: ČTK
Už před vchodem do sněmovní budovy bylo rušno. Proti reformě tam protestovalo několik desítek odborářů, za něž hovořil předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek:

"My jednoznačně musíme upozornit poslance, že v rámci reformy je potřeba, aby mysleli hlavně na své voliče, a ne sami na sebe. Já si myslím, že jim to dokážeme v příštích volbách spočítat."

V jednacím sále to ale vypadalo jinak. Pro reformu se vyslovila těsná nadpoloviční většina - 101 zákonodárců. Podle opozice je reforma špatná. Premiér Mirek Topolánek ale soudí, že reforma nepoškodí sociální skupiny, které teď ohrožuje současný vývoj veřejných financí:

Mirek Topolánek  (vlevo) a Martin Bursík,  foto: ČTK
"Já jsem spokojený s hlasováním, nejsem úplně spokojený s trochu nesportovním chováním, nepřiznáním porážky. V politice se vždycky sejdou iracionální a racionální pohnutky jednotlivců, a je třeba najít vektorový součet, je třeba najít majoritu. Pokud ji koalice najde, tak naprosto právem prosazuje své programové kroky."

Z vládní koalice nehlasoval pro reformu jen lidovecký poslanec Ludvík Hovorka:

"Takové věci se nedělají, aby se přinesl zákon a přilepil se ve druhém čtení k pozměňovacím návrhům. To myslím není běžné nikde, v žádné zemi. Myslím si, že to celou tu reformu značně diskredituje. To se takovým způsobem nemá dělat, a myslím si, že to je ostuda."

Ministr financí Miroslav Kalousek je s výsledkem hlasování mimořádně spokojen, protože mu to umožní sestavit státní rozpočet na příští rok se schodkem pod hranici tří procent hrubého domácího produktu.

Opozice reformní balík tvrdě kritizuje. Připravuje proti ní i ústavní stížnost. Podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka se budou novelami zákonů snažit dopady reformy zmírnit:

Jiří Paroubek  (vlevo),  foto: ČTK
"Ve spolupráci s Českomoravskou konfederací odborových svazů se budeme snažit ukázat na ty hlavní věci, které jsou špatné pro občany v té tzv. reformě, a budeme se snažit předkládat pozměňovací návrhy zákonů."

A co si o schválené reformě myslí hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán? Soudí, že ke stabilizaci veřejných rozpočtů je potřeba ještě řada dalších změn:

"Dobře a dlouhodobě míněná reforma veřejných financí by si měla především stanovit jakýsi maximální deficit, mně je sympatický ten návrh mít deficit řekněme do jednoho procenta hrubého domácího produktu. Od tohoto cíle, který by měl být střednědobý, se poté mohou odvíjet různá opatření, která musí být především na výdajové straně. Věc číslo dvě, která je velmi bolestivá, to je důchodová reforma."

Teď předlohu posoudí Senát, kde mají koaliční strany jasnou většinu, a prezident. První změny by měly platit od příštího roku.