Rybička - nejznámější nůž Československa

Má to tvar rybičky a je to ostré. Možná už tušíte, jaká je odpověď na tuhle hádanku. Povídat si budeme o nesmrtelných nožících, kterým se podle jejich tvaru říká rybičky. Tenhle jednoduchý zavírací nůž slaví už půl století a pořád se dobře prodává.

Legendární rybičku nosilo po kapsách několik generací českých a slovenských dětí. Každý ji známe, každý jsme ji alespoň jednou drželi v ruce nebo o ní slyšeli. Řada evropských zemí má svá tradiční místa, která lze označit za střediska nožířského průmyslu. Německo má Solingen, Velká Británie Sheffield. V Česku jsou to Mikulášovice na severním okraji Čech. Nožířství tu mělo dobrou pověst už v 17. století. Právě tady se v meziválečných letech vyskytoval nožíř Jan Meixner, který ve svém inzerátu z roku 1939, nabízel břitvy a kapesní nože. Na jeho výrobcích je vyražena značka v podobě ryby v oválném štítku. Třeba právě jeho značka byla inspirací pro slavný nožík. Ale to je jen spekulace. Po válce bylo mikulášovické nožířství převedeno do národního podniku a snad právě v letech 1947 až 1955 tady vznikla populární rybička. Nůž, který je pro mnohé hlavně srdeční záležitostí, říká obchodní ředitel Ladislav Bezděk. Kdo a kdy vlastně rybičku vymyslel?

"Přesně se to neví, neví se ani, kdy vymyslel ten tvar. Nicméně odhadem je to zhruba před 50 lety. Archivy a další věci, které byly u zrodu rybičky, nejsou zachovány. Získala popularitu díky tomu, že je atypická. Je to nůž, který má tvar zvířete, což oslovuje i zahraniční zákazníky, kteří nemají k rybičce takové pouto jako my Češi."

I po půl století rybička pořád konkuruje moderním nožům. Dokonce obdržela na Pražské výstavě nožů 2005 čestné uznání jako Nejznámější nůž Československa a přívlastek Nůž, který prochází staletími. Produkce rybiček se zvyšuje a nožíky se vyváží. V Americe ji prodávají za pro nás neuvěřitelných pět dolarů. Výroba rybiček nebyla v Česku nikdy přerušena a za 50 let bylo vyrobeno obrovské množství těchto zavíracích nožíků. Pamětníci tvrdí, že se tehdy rybičky doslova braly lopatami. Oblíbily si je hlavně děti. Jejich životnost ale kvůli použitým materiálům byla relativně krátká, rybičky byly plechové, rezly a rozpadaly se. Dnes jsou podstatně kvalitnější.

"Rybička si zaslouží ocenění a my jsme jí ho dali před zhruba rokem a půl, kdy jsme ji začali vyrábět v exkluzivním provedení s damaškovou čepelí a s pozlacenou střenkou s 24 karátovým zlatem. Spousta lidí ji považuje za velice krásný a exkluzivní dárek."

Vy jste taky nosil v kapse rybičku?

"Samozřejmě."

A máte ji i teď?

"Mám i teď, mám ji dokonce v saku. Takže mám sebou nůž, jako správný muž."

Zdá se, že legendární rybička je zkrátka nesmrtelná. Na pultech obchodů je vystavena vedle luxusních nožů s množstvím funkcí. Přesto stále plave. A ta zlatá třeba splní i tři přání.