Rok Mirka Topolánka ve funkci předsedy vlády

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Ve čtvrtek uplynul rok od jmenování Mirka Topolánka premiérem. Jak se mu ve funkci daří? A jaké je jeho postavení uvnitř ODS? O tom si s politoložkou Vladimírou Dvořákovou povídala Martina Lustigová.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Jak hodnotíte působení Mirka Topolánka v premiérské funkci?

"Je to vlastně rok, co je pan premiér ve funkci, a nutno říci, že se to dost těžko posuzuje, protože větší část toho roku bylo vládnutí vlastně takové nestandardní, protože trvalo mnoho měsíců, než se podařilo ustanovit vládu, která získala důvěru. Takže to konkrétní, co se dá posuzovat, je záležitost jen několika málo měsíců. Hodnocení ve funkci může být hodnocení jako osoby a může být hodnocení toho, co ta vláda dokázala. Samozřejmě to, co ta vláda dokázala nebo nedokázala, vyplývá spíše z objektivní situace, v jaké vláda byla, tedy že je to vláda, která se musí opírat o dva poslance, kteří odešli ze sociální demokracie. To znamená, že je tam velice křehká většina, velice obtížně se některé věci dohadují, projednávají. To také dost ovlivňuje hodnocení celé Topolánkovy vlády, protože člověk musí brát v úvahu, v jakých podmínkách ta vláda pracovala."

Vraťme se o několik měsíců zpět. Jak se díváte na Topolánkovu roli při sestavování vlád?

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Já si myslím, že se tam stalo mnoho chyb ze všech možných stran. Neřekla bych, že to byla jenom otázka pana Topolánka, protože tam do toho určitým způsobem vstupoval i pan prezident. Byla tam otázka stanoviska, ochoty opozice o některých věcech jednat nebo nejednat. Já si osobně myslím, že to nepůsobilo úplně nejlepším dojmem nebo nejprofesionálnějším dojmem. Co mi vadilo a co mi vlastně vadí dodnes, je to, že docházelo k určitým proměnám, třeba k velmi radikálním změnám ve státní správě, k výměně osob - a to všechno začalo probíhat v době, kdy vláda ještě neměla důvěru. Mám pocit, že se v mnohých případech situace z hlediska efektivity práce zhoršila. A další věc, která je hodně problematická po sestavení vlády, je ten moment, že vláda až donedávna vládla v situaci, kdy jejím vysokým členem, tedy vicepremiérem, byl člověk, který byl obviněn z korupce. A kolem celé té kauzy dodnes zůstává spousta nevyřešených otazníků a myslím si, že to poměrně poškodilo dobré jméno této vlády."

Jak působení ve funkci premiéra ovlivnilo postavení Mirka Topolánka v ODS?

"Já si myslím, že postavení Mirka Topolánka nebylo nikdy příliš vysoké. On byl spíše osobou, která byla přijatelná pro větší variantu lidí než jiní, kteří usilovali o to křeslo, takže on se stal předsedou ODS. Řekla bych, že jeho postavení uvnitř ODS není příliš silné, i když samozřejmě se mu podařilo nakonec sestavit vládu, podařilo se mu, že vláda nějakým způsobem funguje, takže tímto své postavení trochu posílil. Ale myslím si, že třeba i teď při projednávání návrhu reforem a při doplňkovém návrhu, nad kterým se scházela celá koalice, bylo vidět, že pan premiér velmi výrazně musel naslouchat té platformě, kterou vytvořil pan poslanec Tlustý. Já si myslím, že postavení pana Topolánka uvnitř strany není příliš dobré, ale nemyslím si, že by byl bezprostředně něčím ohrožen. Tam se uvidí. Pokud by se nepodařilo prosadit reformu, tak by ho to asi velmi oslabilo. Ale klíčové bude období kolem volby prezidenta, případně období podzimních voleb 2008. Tam se uvidí, jakým způsobem bude postavení Topolánka silné nebo ne."