ČSSD rok v opozici

0:00
/
0:00

Česká strana sociálně demokratická je zhruba rok v opozici. Za tu dobu vystřídala propady i vzestupy popularity. Znalce poměrů v ČSSD, komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova jsem se zeptal, jak by obecně zhodnotil působení této strany v opozici?

"Jako dobré využívání toho, co se samo nabízí, a tím mám na mysli chování a jednání celkově Topolánkovy vlády s obsahem připravovaných opatření, a také chování a jednání hlavních představitelů tohoto kabinetu, především Mirka Topolánka a Jiřího Čunka. Sociální demokracie podle mne důsledně sleduje to, co se děje v samotném vládě, důsledně upozorňuje veřejnost na chování hlavních představitelů vlády, které se sociálním demokratů, potažmo i velké části veřejnosti zdá být nevhodné, a tím myslím více získává body než jakousi vlastní ucelenou činností."

Jak se Vám jeví postup sociálních demokratů při sestavování obou koaličních vlád?

"Tam to bylo velmi zamotané, složité, komplikované, dlouho trvající. Já bych spíše připoutal pozornost posluchačů k tomu, jak to nakonec dopadlo. A dopadlo to, jak víme, na úkor sociálních demokratů, a to tak, že z řad klubu ČSSD byli vytaženi dva jedinci, kteří nakonec za okolností, které zatím nemůžeme objektivně posoudit, protože neznáme všechno, co se odehrálo, podpořili tu vládu a podporují ji i nadále. Myslím si ale, že právě tohoto faktu, který nesvědčí příliš ve prospěch korektnosti chování vládní koalice, také využívají sociální demokraté naplno."

Během svého vládnutí ČSSD vyčítala tehdejší opozici, že její kritika je za každou cenu, není konstruktivní. Teď se sociální demokraté od začátku své opoziční role také pustili do ostré kritiky vládní koalice. Lze v ní nalézt konstruktivní prvky?

"Částečně ano, i když myslím, že převládá ta kritika. Ale řekl bych, že to je běžná věc u každé opozice vůči každé vládě. Až se tedy vlády u nás vystřídají jednoho dne, tak se to opět otočí a bude stejná situace, akorát strany si vymění místa. Myslím si ale, že sociální demokracie alespoň v jednom případě, i když ne příliš akcentovaně, upozornila na to, že má vlastní alternativu vůči tomu, co chce udělat vláda v oblasti sociálních a daňových reforem. Ale to byla jedna jediná tisková konference. Podobné alternativní návrhy jsou činěny formou vystupování spíše stínových ministrů sociální demokracie na jednotlivých tiskových konferencích jako reakce na to, že vláda třeba zamítla některý jejich návrh v jejich odborné oblasti. Ale ucelenější koncepce zatím sociální demokracie nepředkládá. Udělala to jenom jednou a dále už to příliš nerozvíjí."

Jiří Paroubek

Pozici a podobu snad každé strany spoluvytváří její lídr. Jak je na tom Jiří Paroubek po roce v opozici?

"Já bych řekl, že z jeho hlediska poměrně dobře, protože není nikdo v této chvíli v sociální demokracii, kdo by byl připraven ho případně vystřídat ve funkci předsedy ČSSD. Ačkoli musím říct, že jako u každého předsedy v každé straně, pokud nejde o super úspěšného předsedu na vrcholu svých sil a úspěchů, je Jiří Paroubek kritizován, ale kritizován tak, že netradičně pro sociální demokracii ta kritika nejde příliš ven a zůstává kdesi pod povrchem ČSSD. Nezaznívá ani tolik na stranických fórech, jako spíše v jednotlivých soukromých a soukromě politických kontaktech jednotlivých členů a funkcionářů strany. Jiří Paroubek se tedy může domnívat, že je opravdu velmi dobrým předsedou sociální demokracie, a bude se to domnívat do doby, než případně narazí nebo se objeví snahy ho vystřídat. Ale takové snahy v jakkoliv otevřenější formě zatím nepozoruji."

Jiří Paroubek  (vlevo) a Mirek Topolánek
Předsedové obou nejsilnějších politických stran u nás - Mirek Topolánek a Jiří Paroubek - už nějaký čas řeší své rodinné problémy, rozchody s manželkami. Který z nich se podle Vás v této nelehké situaci pohybuje přijatelněji?

"Já si myslím, že došlo k paradoxní situaci. Jiří Paroubek je formálně vůdcem levicové strany, a dá se říci, že obecně je spojována větší liberální zaměřenost s voliči a členy levicových stran. Mirek Topolánek je předsedou konzervativní strany, a tam se dá očekávat konzervativní řešení těchto soukromých problémů. Ale ve skutečnosti se to otočilo - Jiří Paroubek se tu svou soukromou věc snažil řešit konzervativními metodami víc než Mirek Topolánek, který se spíše chová jako liberál, který se ani nerozvedl, ale bydlí s přítelkyní a čeká s ní potomka. Takže si myslím, že to, že v jednom z průzkumů v minulých dnech zazněl názor občanů České republiky, že Jiří Paroubek lépe zvládl svou soukromou situaci, není překvapivé."