Reforma v sociálním výboru PS narazila

Petr Nečas, foto: ČTK

Ve sněmovním výboru pro sociální politiku vládnímu návrhu reformy veřejných financí ve čtvrtek pšenka nekvetla. Sociálnědemokratičtí a komunističtí poslanci měli při hlasování výboru o tom, zda tento návrh Poslanecké sněmovně doporučit ke schválení, těsnou početní převahu. Definitivně o reformě rozhodne dolní komora jako celek koncem letních prázdnin.

Vlastimil Tlustý  (vpředu),  foto: ČTK
Pro kabinet odmítavé stanovisko sněmovního sociálního výboru zásadní problém nepředstavuje. Při hlasování celé sněmovny může být poměr hlasů zcela opačný, i když i mezi koaličními poslanci je řada odpůrců reformy v současné podobě. Vedle občanského demokrata Vlastimila Tlustého a jeho poslanecké frakce je to i lidovecký zákonodárce Ludvík Hovorka, který se hlasování zdržel a doufá, že se o jeho připomínkách bude ještě jednat:

"Moje zásadní výhrada směřuje k tomu, že ta část, která se týká zdravotnictví, by neměla být předmětem reformy. Navrhoval jsem, aby to bylo úplně vypuštěno. Potom, aby nebyly znevýhodňovány ženy-matky, které jsou na rodičovském příspěvku delší dobu, ty čtyři roky, oproti matkám, které se rozhodnou být tři roky. Dále moje zásadní výhrada, která směřuje k tomu, aby se nesnižovala daň z příjmu v takovém rozsahu, protože to bude chybět ve státním rozpočtu."

Nenaplnění příjmové stránky veřejných rozpočtů straší podle místopředsedy sociálních demokratů Zdeňka Škromacha také vládní opozici:

"Ten návrh na jedné straně podřezává příjmy veřejných rozpočtů na všech úrovních až po obce, a na druhé straně říká, že je potřeba šetřit. To prostě nemá logiku. Desítky miliard ušetřit na příjmech a říkat, že je velký deficit a snažit se to řešit výdajovou stránkou. Navíc navržené výdajové úspory zdaleka nepokrývají ani ty výpadky na příjmech. Takže celkově ten návrh je naprosto nesmyslný."

Poslankyně ČSSD Anna Čurdová zase poukazuje na to, že vládní návrh reformy veřejných financí degraduje ve společnosti sociální solidaritu:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Jde o střet dvou pohledů na reformu veřejných financí. Já si myslím, že každá demokratická společnost by měla zachovávat něco, čemu se říká sociální solidarita a sociální smír. Mám velké obavy, že návrhy, které jsou obsaženy v reformě veřejných financí, jdou přesně proti těmto myšlenkám, které by měla civilizovaná demokratická společnost ctít."

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který ve sněmovním výboru poslancům vysvětloval, jak má podle něj sociální systém fungovat, má pochopitelně na tento nástroj státu názor jiný:

"Já jsem přesvědčen, že sociální systém má pracovat jako druhá šance pro lidi, kteří se ocitnou v nesnázích, nemá z lidi dělat klienty. A já se obávám, že v mnoha ohledech náš sociální systém funguje tak trošku jako mucholapka, která uchopí občana, demotivuje ho a již ho vlastně ze svých spárů sociálního systému nepustí."

Přes všechny výhrady našel ministr Nečas v přístupu poslanců i pozitiva:

"Jsem rád, že přece jenom došlo k určitému posunu, protože ještě před několika týdny říkali, že žádná reforma není potřeba. Přece jenom určitý posun v této rétorice tady byl, to znamená, už je to kritika určitých kroků, jakkoli je apriorní, tedy dopředu šmahem odmítá cokoliv, co vláda navrhuje. Přesto minimálně fakt, že se již nezpochybňuje to, že veřejné rozpočty jsou ve vážném stavu a že se s tím musí něco udělat, tak to já považuji za pozitivní posun."