První letní bouřky

0:00
/
0:00

První letní den přinesl na území Česka prudké bouřky. Vítr lámal stromy, liják zatápěl sklepy, po tropických teplotách z posledních dní se rovněž ochladilo. Naštěstí výraznější škody bouře nenapáchla, nikdo nebyl vážně zraněn.

Foto: ČTK
Prudký vítr a déšť napáchaly na Vysočině značné škody. Popadané stromy zatarasily silnice, v Jedlí na Třebíčsku hořela trafostanice. Asi nejhorší situace byla podle hasičů na Havlíčkobrodsku. Přívaly vody pustošily také středočeské Rataje nad Sázavou. Podle tamního starosty Luboše Kubáta byla skoro celá obec na nohou:

"Pod viaduktem byla výška vody na silnici 2 metry, došlo tam k poškození vozovky, je tam poškození třech mostků na Živným potoku. Zaplavil tři objekty, naštěstí jsou tam jenom zatopeny studně. Dále bláto na komunikacích, popadané stromy, podemleté břehy potoka."

Foto: ČTK
Plné ruce práce mají na východě Čech hasiči a energetici. Stromy padaly i do elektrického vedení. Desítky míst po celých východních Čechách přišly o dodávky proudu. Potvrdila to regionální mluvčí ČEZu Šárka Beránková:

"Náš dispečink zaznamenal velice mnoho poruch a naše poruchové čety intenzívně pracují na jejich odstranění. V případech, kde například spadl strom do vedení, je doba odstranění poruchy samozřejmě trošičku delší. Bylo to téměř v celém východočeském regionu - Rychnovsko, Česká Třebová, takže opravdu ten záběr byl téměř přes celý region."

Energetici proto na východě Čech vyhlásili kalamitní stav.

Na Zlínsku a Kroměřížsku přívaly vody zaplavily řadu sklepů a silnic. Jak říká mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček, mnohem větší pohromě zřejmě zabránil včasný zásah starostů řady obcí:

Foto: ČTK
"Starostové některých obcí vypínali z preventivních důvodů proud před valící se bouřkou. Na některých místech s tím mají velice dobré zkušenosti. Předchází to požárům, které následují poté, co spadnou stromy nebo větve na elektrické vedení. Celá řada míst byla z preventivních důvodů také informována ze strany starostů obecními rozhlasy. Občané dostávali informace o tom, aby se připravili na bouřky."

Prudká bouře už podruhé za uplynulý týden zasáhla také Křenovice na Přerovsku. V obci se opět rozvodnil potok. Před týdnem voda zasáhla třetinu z 200 domů. Ve čtvrtek se potok vylil jen chvíli poté, co v obci lidé dokončili náročný úklid.

"Všude, až do zahrady, na dvůr. V zahradě je tak skoro metr vody, všechno je zatopené. Minulý čtvrtek bylo ještě více vody, bláto jsme škrábali, ještě to nemám vyškrábané, teprve se to všechno uklízí a už je to tu znovu. To není možné, aby se to pořád opakovalo. To může znovu přijít za týden, za čtrnáct dní. Je tady pole rozorané, dálnice se staví, chodníky a příkopy jsou tu neupravené, ta voda potom všechna hrkne bokem po trávě a pak to teče k baráku. V tom je celý problém, asi. Kdyby to nějak zregulovali, tak si myslím, že by to pomohlo."

Desítky lidí musely vyslat do terénu i České dráhy. Na několika místech odklízeli z kolejí popadané stromy. Problémy byly i na hlavním tahu spojujícím Česko se Slovenskem, sdělil mluvčí drah Ondřej Kubala:

"Co se týká hlavní trati mezi Prahou, Kolínem, Olomoucí a Ostravou, tak v Prosenici u Přerova došlo vlivem úderu blesku k výpadku zabezpečovacího zařízení. Vlaky tady bohužel nabíraly až šedesátiminutová zpoždění. V tento okamžik ovšem už jezdíme a všechno je v pořádku."