Politolog: Za rezignací Třeštíkové byla politická nezkušenost

Helena Třeštíková, foto: ČTK

Po 16 dnech ve funkci rezignovala ministryně kultury Helena Třeštíková na svoji funkci. Politici jejího odchodu litují, objevují se však názory, že na vině je nulová politická zkušenost Třeštíkové. První konflikt s Třeštíkovou způsobily politické tlaky na obsazení funkcí náměstků na ministerstvu a rezignace je zřejmě důsledkem jejich pokračování.

Helena Třeštíková,  foto: ČTK
Filmová dokumentaristka Helena Třeštíková svoji rezignaci oznámila po středeční schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem. "Je tomu týden, kdy jsem informovala o svém osobním postoji k situaci, které jsem jako ministryně kultury byla vystavena. Na mém postoji se nic nemění. Nechci nikoho poškodit, ale hodlám dostát svým slovům," uvedla Třeštíková. Situaci dál nechce komentovat.

"Paní ministryně podalal demisi do rukou premiéra Mirka Topolánka a paní ministryně k tomu nebude podávat žádné další informace,"

říká její osobní tajemnice Renata Slámová. Problémem byl pro Třeštíkovou údajně politický tlak na obsazení některých funkcí na ministerstvu. Ministryně hrozila odchodem už minulý týden. Odmítla tehdy jmenovat svým prvním náměstkem Františka Formánka, kterého podle jejích slov prosazoval premiér Mirek Topolánek. Předseda vlády ale poté řekl, že pokud si ministryně Formánka nepřeje, je zcela v její kompetenci ho nejmenovat. Ve středu uvedl, že ho rozhodnutí Třeštíkové mrzí: "Pokládal jsem ji a pokládám za člověka, jehož mravní integrita a autorita v odborných a uměleckých kruzích mohla tomuto komplikovanému resortu hodně pomoci," napsal v prohlášení premiér.

Třeštíkovou do funkce nominovala KDU-ČSL. Předseda strany Jiří Čunek řekl: "Trvám na tom, že paní Třeštíková je vynikající člověk. A faktem je, že ten tlak, který na politiky je kladen, je velký. Takže možná některé věci bere více citlivě než my ostatní."

Také politolog Bohumil Pečínka za rezignací vidí spíš než politické tlaky politickou nezkušenost Třeštíkové: "Já myslím, že ta její rezignace daleko víc souvisí s jejím psychologickým rozpoložením a politickou nezkušeností než s čímkoliv jiným. V koaličních vládách platí taková zásada, že na posty náměstků ministrů se samozřejmě jmenují koaliční partneři. Ona si tam samozřejmě mohla někoho vybrat, ale současně tyhle personálie jsou naprosto běžné ve všech zemích, kde jsou koaliční vlády."

Podle Pečínky byla ale chyba i na straně Jiřího Čunka:

"To co udělal Jiří Čunek, bylo také projevem politické nezkušenosti, tentokrát jeho. Vytáhnout politika, v tomto případě ministra, jako králíka z klobouku, bez jakékoliv přípravy ho posadit do křesla, aniž by měl předem jasnou koncepci. Když je nějaká strana v opozici, tak má mnoho let na to, aby si koncepce k jednotlivým rezortům vypracovala, seznámila s nimi veřejnost atd. Tento způsob vyrábění ministrů ze dne na den bez jakékoliv přípravy je velmi problematický a taky takhle problematicky to skončilo. Myslím, že to spadá na vrub právě Jiřího Čunka."

Známá filmová dokumentaristka Helena Třeštíková během krátkého působení v čele ministerstva kultury nestačila udělat mnoho práce. Stihla nicméně jmenovat nového šéfa Národního divadla, když potvrdila výsledek konkurzu, který vyhrál dosavadní ředitel Divadelního ústavu Ondřej Černý.