Oběd vládu nepřinesl

Mirek Topolánek (vlevo) s Václavem Klausem, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ani při tradičním novoročním obědě hlavy státu s ministerským předsedou na zámečku v Lánech se nepodávala nová česká vláda. Oba politici se dušovali, že tento oběd nebyl zásadním politickým jednáním. Po obědě však přiznali, že přece jen hledali cestu, jak po více než sedmi měsících, které uplynuly od sněmovních voleb, dospět k vládě s důvěrou sněmovny.

Mirek Topolánek  (vlevo) se sešel s Václavem Klausem na zámku v Lánech,  foto: ČTK
Posun spojený se vznikem nového kabinetu očekává prezident Václav Klaus ještě do konce tohoto týdne:

"Já bych chtěl říci, že jsme si o tom povídali, o tom jsme hovořili, nicméně tato schůzka a tento oběd nebyl zásadním politickým jednáním, kdy bychom si přinesli písemné podklady a papíry. Co bude dál? Já myslím, že o tomto další kroky budou následovat ještě v průběhu tohoto týdne."

Očekává se, že prezident Klaus ještě tento týden oznámí, kdy nový kabinet jmenuje. To potvrdil i premiér Mirek Topolánek:

"Hovořili jsme o té situaci tak, jak po sedmi měsících od voleb je. Snažíme se hledat řešení, které je přijatelné pro české občany, pro Českou republiku. Nic zásadního jsme nevymysleli, to také nebylo cílem toho setkání."

Václav Klaus by si sestavu ministrů dokázal představit výrazně jinou. Není to ale podle něj otázka osobních priorit:

"Z pohledu mého, prezidentského bych si také spoustu jmen tam dovedl představit úplně jinak, ale nemáme prezidentský systém a prezident nediktuje vládu."

Jiří Paroubek
O složení nového kabinetu už je jasno. Odstoupivší kandidátku lidovců na post šéfa legislativní rady vlády nahradí Cyril Svoboda, a na jeho místo ministra kultury nastoupí filmová dokumentaristka Helena Třeštíková. O své nominaci řekla:

"Je to výzva, kterou s veškerou pokorou se budu snažit přijmout a naplňovat. Samozřejmě zásadní věc je moje snaha pomoci české kultuře ve všech jejích problémech, kterých asi, jak všichni víme, je poměrně dost."

Hned po jmenování druhé Topolánkovy vlády chtějí občanští demokraté začít se sociálními demokraty oficiálně jednat o podpoře vládě. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ale deníku Právo řekl, že bude usilovat o to, aby získal třetí pokus na sestavení vlády. Zopakoval také, že sociální demokraté jsou ochotni jednat o nové vládě, nikoli ale o podpoře trojkoaličního kabinetu.

Otázkou také je, jak se při hlasování o vyslovení důvěry vládě zachovají poslanci ODS. Části z nich se totiž nelíbí, že jejich koaliční vyjednávači v zájmu uzavření koaliční smlouvy přepustili lidovcům důležité resorty financí a pro místní rozvoj.