Exprezident Havel je pro novou ústavu

Václav Havel, foto: ČTK

Česko by podle bývalého prezidenta Václava Havla mělo mít novou ústavu, která by byla krátká, stručná a srozumitelná. Jak řekl v nedělním diskusním pořadu České televize, taková ústava by se příliš nelišila od té současné, ale byla by přehlednější a stručnější.

Václav Havel,  foto: ČTK
Nová ústava by podle Václava Havla obsahovala i jiný systém voleb. Dílčí úpravy té stávající podle něj nestačí a byly by jen na škodu:

"Myslím si, že za takových čtyři, pět, šest let bychom měli mít ústavu novou, a to jsem řekl už mnohokrát. Já mám po těch všech svých zkušenostech určitou svou představu o trošku jiné struktuře zastupitelských sborů, o spravedlivějším způsobu volby do nich. Ústava má být krátká, stručná a srozumitelná, aby se to děti mohly učit ve škole a znaly to téměř nazpaměť jako v Americe. Samozřejmě že se mohou udělat další její změny, může být o jednoho poslance míň a nemůže pak vzniknout tzv. patová situace. To je všechno možné, ale právě čím víc bude takových doplňků, dodatků, novel, tak tím ten celý systém bude 'zašmodrchanější', tím méně lidí mu bude rozumět, a tím paradoxně bude otvírat více prostoru k rozmanitým způsobům svého zneužití."

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny jsou podle Václava Havla nevyhnutelné s ohledem na patové rozložení sil v dolní komoře. Zemi by k těmto volbám měla dovést méně politická vláda, než je nynější menšinový kabinet předsedy ODS Mirka Topolánka. Chybou podle bývalého prezidenta bylo, že politici po červnových volbách nedospěli k překlenovací vládě bez členů vedení strany:

"Má-li to být vláda překlenovací, pak by měla být přece jen politicky neutrálnější, a ne být složena ze samých místopředsedů a předsedů té strany a podobně. Pod Topolánkovým vedením, ale méně nápadná, která opravdu chce v klidu tu zemi přivést k volbám. Takto strukturovaná provokuje k tomu, aby ji nedal důvěru i leckdo, kdo by se s tou vládou neutrálnější smířil."

Václav Havel  (vlevo) byl 1. října hostem Otázek Václava Moravce,  foto: ČTK

Václav Havel se také vyjádřil k nadcházejícímu sněmovnímu hlasování o důvěře vládě premiéra Mirka Topolánka. Pokud ji kabinet poprvé v novodobé historii nedostane, podle Havla to demokracii v Česku vůbec neuškodí. Exprezident si nemyslí, že by druhou šanci k sestavení vlády měl nutně dostat předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Měl by to být někdo, u něhož je největší naděje, že tu důvěru sněmovny získá," uvedl Václav Havel. Podle něj je současný systém těžkopádný, protože "se může stát, že vláda nedostane důvěru, nebude tam řekněme dlouhá pauza na hledání politických možností, někdo bude vybrán a jmenován ministerským předsedou, on má potom neomezenou dobu na sestavování vlády, než je vláda jmenována, aby musela dostat znovu nedůvěru, a tak dále. Vyvolává to pocit nestability, nedůvěry k politice, pochybnosti o těch politicích."

Exprezident připomněl, že usnadnění cesty navrhl Senát. Jeho předloha má umožnit prezidentovi vyhlásit se souhlasem sněmovny předčasné volby po demisi vlády.