Nový ministr zdravotnictví navrhuje v rezortu rozsáhlé změny

Tomáš Julínek, foto: ČTK

Nový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek provádí v rezortu rozsáhlé změny. Vyměnil představitele státu ve většině zdravotních pojišťoven, chce odložit zákon o vzniku neziskových nemocnic, zavést osobní účty pacientů a roční limity pro doplatky na léky. Jeho předchůdce David Rath kroky ministra kritizuje.

Tomáš Julínek,  foto: ČTK
Na ministerstvu zdravotnictví je vše jinak. Bývalý ministr David Rath obviňoval Krizový štáb lékařů, lékárníků a nemocnic ze spolupráce s ODS a podporoval Českou lékařskou komoru. Teď se situace přímo zrcadlově obrátila. Nový ministr Tomáš Julínek přijal kritiky svého předchůce jako první ze všech zdravotníků a shodl se s nimi na řešení krizového stavu českého zdravotnictví. Jejich mluvčí Jan Jelínek jednání chválil.

"Po dlouhé době jsem zažil jednání, které bylo vedeno zájmem o vyřešení problému, vedeno pohledem do budoucna a ne jenom blížícími se volbami nebo nějakým osobním zájmem."

Milan Kubek
Jelínek potvrdil, že žádné další demonstrace Krizový štáb lékařů nechystá. Na schůzce se mluvilo se o tom, jak zajistit pro pacienty vakcíny proti sezónní chřipce a jak změnit rámcové smlouvy. Bývalý ministr údajně nevyčkal, až se na textu smluv dohodnou lékaři s pojišťovnami. Setkání zpochybnil prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něho šlo o schůzku ministra s jeho volebním štábem, který mu přišel budovat lepší image. Někteří členové představenstva lékařské komory jsou členy krizového štábu a podle Kubka postupovali proti usnesení sjezdu, když prosazovali odklad zákona o neziskových nemocnicích.

Nový ministr Tomáš Julínek předložil krátce po svém nástupu na ministersvo ambiciózní plán reformy českého zdravotnictví. Přestože není jasné, zda vláda získá důvěru sněmovny, jeho plán zahrnuje celé čtyřleté volební období. Julínek počítá mimo jiné s osobními účty pacientů, bonusy pro pojištěnce za zdravý životní styl nebo se zavedením ročního limitu doplatků pacientů na léky.

"V současnosti jsou to stabilizační opatření. Je to především záležitost neziskových nemocnic a odstranění nejistoty v lůžkové sféře, protože tam by mohlo dojít opravdu k ohrožení péče o pacienty. Potom je to revize vyhlášek, které zůstaly na ministerstvu a jsou buď v rozporu se zákonem nebo je třeba vydat vyhlášky nové. Je to revize některých úkonů například vydávání kvalifikace lékařům, kde je podezření, že byly vydávány v rozporu se zákonem."

Exministr Rath podle očekávání kroky svého nástupce a odpůrce kritizoval. Podle něj chce Julínek odkladem zákona o neziskových nemocnicích navrhnout jejich faktickou privatizaci.

"Zásadně nesouhlasím s plánem na privatizaci nemocnic, což je velmi nebezpečné, s plánem zvýšit zisky farmaceutických firem na úkor celého zdravotnictví, tedy i s plánem zadlužit zdravotní pojišťovny, dále s plánem zrušit lékařům smlouvy s pojišťovnami a snížit jim platby v příštím roce oproti letošku."

Nový ministr Julínek bude ve schůzkách se zdravotníky pokračovat. Začátkem října se setká s prezidenty tří komor - lékařů, zubařů a lékárníků.