Mezinárodní projekt mapuje místa, která navštívil Franz Kafka

Hotel v Luzernu, jedna ze zastávek F.Kafky a M.Broda, foto: Jan Jindra

Mezinárodní kulturní projekt "Cesty Franze K." se snaží představit známého spisovatele Franze Kafku zcela jinak, než ho lidé vnímají. Mnozí si totiž myslí, že žil pouze v Praze, nikdy necestoval, byl to pesimista bez zájmu o cokoliv kromě práce. To je však omyl, ale právě tyto stereotypy se staly hlavním impulsem ukázat jeho osobnost z jiného úhlu. Autoři projektu proto začali vyhledávat informace o místech, kam Kafka cestoval a co tam prožíval. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Franz Kafka
Výsledkem projektu je čtyřjazyčný internetový web /www.franzkafka.info/, kde může návštěvník spolu s Franzem Kafkou procházet místa, která navštívil. Jsou nejen v České republice, ale také v Německu, Itálii, Francii, na Slovensku a ve Švýcarsku. Celkem jich je 60. Díky podpoře Česko - německého fondu budoucnosti vznikl i výstavní katalog s fotografiemi. Jak uvádí Judita Matyášová, pátrání po místech, kde Kafka pobýval, mnohdy připomínalo detektivku. Odborníci při něm vycházeli z deníků, Kafkovy korespondence či z dobových fotografií.

"S tímto nápadem přišel fotograf Jan Jindra. Nejdříve ho zaujalo, že místa, které Kafka navštívil, nejsou dobře zmapovaná a existuje velmi málo fotografických publikací na toto téma. Když už jsou, tak jenom Kafka-Praha, což mu připadalo málo a tak se začal tímto tématem zabývat. Zjistil, že těch míst je mnohem více nejenom v Čechách, ale i po světě."

Jak je Kafka u nás vnímán?

"Po revoluci to byl velký boom. Najednou se vynořila spousta suvenýrů, různých věcí po Kafkovi. Myslím si, že řada Čechů na to reaguje: co se dá ještě o Kafkovi najít? Co ještě k němu chcete zjišťovat? Ale když se půjdete podívat do knihkupectví, tak knížek textových je spousta, ale fotografických a mapujících takto komplexně je hrozně málo. V podstatě existuje jen jedna taková."¨

O Kafkově povaze asi málo lidí ví. Co ukázalo hledání, jaký byl člověk?

"Podle toho, co jsme zjistili, tak Kafkův den nemohl mít normálních 24 hodin, protože ten jeho zájem o nejrůznější kulturní a technické novinky byl neuvěřitelný. Jeho zajímal moderní tanec přes vegeteriánství, až po první leteckou přehlídku v Itálii. Chodil rád do kina, jezdil u strýce Sigfrieda na motorce, měl rád cestování. S přítelem Maxem Brodem si třeba vzali bedecker a projeli Švýcarsko, Itálii, pak jeli do Francie. Opravdu jako dva mladí kluci navštěvovali zajímavá místa, takže málokdo toto o Kafkovi ví."

Které místo se vám objevovalo nejsložitěji?

"Velká zápletka byla s kanceláří Franze Kafky v jeho prvním zaměstnání. Na Václavském náměstí je budova Assicurazioni Generalli, což bylo jeho první opravdové zaměstnání, pracoval tam osm měsíců. Za komunistů byl v té budově patentový úřad, takže se nijak zvlášť interiéry nezměnily. Někdy v roce 2002 dostal pan Jindra možnost podívat se do budovy a zkusit vypátrat tu kancelář. On na základě dvou dopisů, kde Kafka velmi exaktně píše: jdu po těch a těch schodech, vidím to a to, tu kancelář objevil. Šel tam přesně v ten den, kdy Kafka psal dopis. On tam popisuje, že jde do té kanceláře světlo. Trošku to připomíná badatele v pyramidách, kdy jednou za rok svítí světlo tam a tam. On to zjistil podle popisů v Kafkově dopise. Ta prostora je dnes už pozměněná, teď jsou tam takové americké kanceláře."

Když jste pátrali v zahraničí, věděli lidé, že v tom místě Kafka pobýval?

"V Německu, obzvlášť v Berlíně, tam většina lidí ví, že tam jezdil. Ale ve Švýcarsku, kdy jsme procestovali všechny hotely, kde Kafka bydlel, tak tam to věděli jenom v jednom hotelu, kde se vysloveně ti majitelé zajímají o historii hotelu, takže se toho nějak dopátrali. Ale jinak ani ve Švýcarsku, ani v Itálii, kam se teď chystáme, se to příliš neví, takže i pro ně je to překvapení."