Volební programy s doprovodem slovních útoků

Foto: ČTK

Se sloganem Jistota a prosperita a v oranžovém půjde do voleb vládní Česká strana sociálně demokratická. Lidem slibuje zvýšení životní úrovně o pětinu a pokles nezaměstnanosti o šest procent. Chudší lidé, nezaměstnaní či rodiny s dětmi se prý mohou těšit na dostatečné sociální dávky. To vše zaznělo na sobotní programové konferenci sociálních demokratů v Praze. Mohlo by se tedy zdát, že jednání bylo věcné, ale přece jen se neobešlo bez výpadů vůči politickým volebním konkurentům.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Premiér a volební lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek na konferenci řekl, že po volbách je pro jeho stranu nejpravděpodobnější variantou menšinová vláda. Možnost povolební spolupráce s komunisty vyloučil. Málo pravděpodobná je podle něj také velká koalice s občanskými demokraty a stejně tak s lidovci, protože by neměla dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně. "Naopak je zde silná možnost vytvoření menšinové vlády sociální demokracie. Mám základní představu v tom smyslu, aby zhruba dvě třetiny ministrů byli sociální demokraté a jedna třetina spíše uznávaní odborníci, než-li politici, tedy nestraníci," prohlásil Jiří Paroubek.

Zaútočil také na ODS. Podle něj občanští demokraté nikdy nic neřídili, nemají úspěchy ani v práci, ani v osobním životě. Tato slova pochopitelně nemohla zůstat bez odezvy. Místopředseda ODS Petr Nečas je označil za obyčejné silácké chvastounství, protože ODS řídí 13 krajů, drtivou většinu velkých měst a má přes 500 starostů a primátorů.

Jiří Paroubek,  Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
ODS podle Jiřího Paroubka přeskakuje v programových tématech z extrému do extrému a ve fiskální oblasti ztratila soudnost. Šéfa občanských demokratů Mirka Topoplánka označil Jiří Paroubek za slabého lídra. Na to reagoval místopředseda ODS Ivan Langer: "Je to bohužel typický projev hulvátství, arogance a urážek, které vnesl Jiří Paroubek do české politiky, kterými se snaží zastřít katastrofální výsledky vlády sociální demokracie: místo 200 tisíc nových pracovních míst půl milionu lidí bez práce, gigantické dluhy a obrovská korupce, která vrhla Česku republiku díky sociální demokracii někam mezi Ghanu a Namibii."

Nabízí se otázka, zda se vůbec letos dočkáme klasické věcné předvolební kampaně? Politolog Bohumil Doležal je skeptický: "Klasická věcná předvolební kampaň tady ještě nikdy nebyla, ale je třeba spravedlivě konstatovat, že úroveň té kampaně neustále klesá. Já například nechápu, co vede ODS k tomu, aby se pokusila zviditelnit u příležitosti konference sociální demokracie klukovinami. To znamená, že tam vylepí potupné plakáty, na kterých zesměšňuje sociální demokraty. Oni by se měli snažit o to, aby měli jasný, pozitivní, přesvědčivý program, aby ten program byl vidět, a ne, aby z nedostatku jiných, lepších nápadů představovali své oponenty jako hlupáky."