Letošní Gratias agit získali Tomáš Baťa nebo Viktor Fischl

Foto: Martina Hřibová
0:00
/
0:00

Jako každoročně, i letos udělil ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda ceny Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Do Černínského paláce pozval tento čtvrtek celkem devatenáct letošních laureátů. Na předávání prestižních cen byla i Milena Štráfeldová.

Tomáš Baťa,  foto: Martina Hřibová
"Mezi letošními oceněnými je například Tomáš Baťa junior z Kanady, toho jistě není třeba nijak představovat. Cenu ale dostali také manželé Věra a Petr Bískovi, kteří v New Yorku už patnáct let vydávají Americké listy, krajanský aktivista z Texasu Jerry Elzner, izraelský spisovatel Viktor Fischl nebo argentinská scénografka s českými kořeny Mayenko Hloušek. Dalšími nositeli Gratias agit za rok 2005 jsou například malíř a restaurátor František Makeš ze Švédska, který vynalezl unikátní enzymatickou metodu restaurování obrazů, kanadský spisovatel, sportovec a velký propagátor Česka John Reeves nebo jedna z nejslavnějších českých tanečnic Zora Šemberová, která žije od r. 1968 v Austrálii. Ocenění získala i čínská bohemistka Liu Xingsan, která do čínštiny přeložila i Haškova Švejka nebo sebrané spisy Bohumila Hrabala."

Foto: Martina Hřibová
Cenu každoročně dostávají i některé krajanské spolky nebo zahraniční organizace, které propagují Českou republiku v zahraničí. Bylo tomu tak i letos?

"Samozřejmě. Mezi letošními oceněnými byl Český klub Komenský z Lincolnu v Nebrasce. Na tamní univerzitě se už víc než sto let učí čeština, klub ale pořádá i řadu kulturních akcí. Gratias agit získali i učitelé bohemistiky na Univerzitě ELTE v Budapešti, Nadace Roberta Bosche z Německa a, co je velmi zajímavé, i tým českých egyptologů."