V Česku je tempo nákazy koronavirem nejvyšší ze sousedních zemí

Ilustrační foto: Gerd Altmann, Pixabay / CC0

V Česku ve středu laboratoře zaznamenaly nový rekordní přírůstek nákazy koronavirem. Přibylo celkem 650 nakažených, to je nejvíc od začátku epidemie. Česko tak má nejrychlejší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí.

Od začátku epidemie laboratoře v Česku prokázaly onemocnění covid-19 u téměř 26 tisíc lidí, přes 18 tisíc se vyléčilo, 425 zemřelo. Aktuálně nemocných je přes sedm tisíc lidí, nejvíc od začátku epidemie. Za uplynulý měsíc také výrazně přibylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici, v současné době jich je přes 170. U většiny pozitivně testovaných má ale nemoc mírný průběh, někteří jsou úplně bez příznaků.

Foto: AhmadArdity,  Pixabay,  Pixabay License

Česko tak má nejrychlejší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Denní přírůstky nových případů nemoci covid-19 na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové.

Nákaza koronavirem už také pronikla do nejvyšších struktur státní správy. Potvrdila se u hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Jarmily Rážové i ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška.

Přísnější opatření v Praze

Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru.

Adam Vojtěch,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

"Nevylučuji, že může dojít k rozšíření prostor, kde budou povinné roušky. Aby se lidé třeba nenavštěvovali místa, kde se shromažďuje velký počet jako restaurace, bary, kluby. Budeme se také muste uamyslet nad tím , jestli neudělat opatření ve smyslu omezení otevírací doby," uvedl.

Ministr Vojtěch zároveň dodal, že pokud se skokově nebude zvedat počet hospitalizovaných, opatření se razantně zpřísňovat nebudou.

Testy ze slin

Od začátku epidemie covidu-19 provedly české laboratoře přes 900 tisíc testů na koronavirus. Asi 13 procent z nich si lidé hradili sami, většinu ale zaplatily pojišťovny. Svaz zdravotních pojišťoven odhaduje, že letos na testování půjdou z veřejného zdravotního pojištění miliardy korun. Stejné náklady očekává i příští rok.

Stát totiž chce v příštích měsících testovací kapacity ještě navýšit. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha by se to mělo odrazit i na ceně testů. Jeden teď stojí 1750 korun, s narůstajícím počtem by podle něj měla cena klesat.

Národní strategie testování počítá se vznikem páteřní sítě laboratoří při fakultních nebo krajských nemocnicích. Její denní kapacita by měla být asi 15 tisíc vzorků. V současnosti laboratoře otestují zhruba 7 tisíc vzorků denně.

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula informoval, že do tří týdnů by v Česku měly být nové rychlotesty na koronavirus. Ty budou virus odhalovat ve slinách. Výsledek by pak lidé měli znát za méně než hodinu.