Před sto lety byla uvedena Čapkova hra R.U.R. Poprvé se v ní objevilo slovo robot

Cesta do hlubin robotovy duše, foto: Památník Karla Čapka

Víte, odkud pochází dnes již mezinárodní slovo robot? Pokud vás napadla hra Karla Čapka, hádáte správně. Výstava s názvem Cesta do hlubin robotovy duše věnovaná hře R.U.R., se koná v Čapkově letním domě ve Staré Huti u Dobříše.

V něm je i památník, jemuž se pro výstavu podařilo získat hned několik cenných artefaktů.

Ředitel výstavy Zdeněk Vacek,  foto: Jaroslav Hroch,  ČRo,  Památník Karla Čapka

„Vystavujeme řadu zajímavých fotografií. Je tu i mnoho informací týkajících se prvenství hry R.U.R. ve světovém měřítku. Svou hereckou kariéru s ní začínali například Spencer Tracey či Sir Michael Cane. Hra byla také prvním sci-fi v dějinách televize. Zároveň vystavujeme i zajímavá knižní vydání z různých zemí a z různých období za uplynulých sto let, a také divadelní programy," uvedl ředitel muzea Zdeněk Vacek.

Hra R.U.R. byla poprvé vydáná v listopadu 1920 a pro Čapka znamenala celosvětový úspěch.

Místo robota to mohl být labor

Málokdo si však již vzpomene, že slovo robot nevymyslel sám Karel Čapek, nýbrž mu jej poradil jeho neméně slavný bratr Josef.

Karel  (vlevo) a Josef Čapek | Foto: Památník Karla Čapka

„Karel Čapek dostal nápad na námět hry a šel se poradit za svým bratrem Josefem, který zrovna maloval. Karel chtěl původně umělé bytosti nazvat laboři, ale znělo mu to divně, nepřirozeně. Josef mu poradil slovo robot, odvozené od roboty, což byla nucená práce poddaných za feudalismu. Kromě toho připomínáme, že už o dva roky dříve, v roce 1918, bratři napsali povídku Systém, jež byla takovým prazákladem hry R.U.R. Na naší vernisáži byla přítomná i vnučka Josefa Čapka, autora slova robot, paní Kateřina Dostálová."

Virtuální robot možná bude provázet celým památníkem

Na výstavě nechybí ani plastika robota od dlouhodobého spolupracovníka Památníku Michaela Stránského, který je zároveň autorem populárního patníku Dášenky, známé Čapkovy knihy pro děti o životě štěněte.

Foto: Památník Karla Čapka

„Patník Dášenky je sympatický artefakt umístěný v rohu zahrady. Pravidelně pořádáme akce pro pejskaře k památníku Dášenky, který je vyzdobený reliéfy podle motivů ilustrací stejnojmenné knížky. Tentokrát Michael Stránský vytvořil úsměvný artefakt robota ze železa, dřeva a porcelánu.

Pro děti jsme připravili i virtuální figurku robota, která je provází kvízem z robotiky, což je odrazový můstek do budoucna. Díky spolupráci s ČVUT máme tuto figurku nejenom digitalizovanou, ale máme ji i rozpohybovanou. Uvažujeme o tom, že bychom do budoucna udělali virtuální prohlídku celého památníku a dětské návštěvníky by provázela tato figurka. Uvažujeme také o tom, že bychom stálou expozici rozšířili o část věnovanou vztahu Karla Čapka k vědě a technice."

Do hlubin robotovy duše,  foto:Jaroslav Hroch,  ČRo,  Památník Karla Čapka

Hru R.U.R. zařadila do svého repertoáru divadla po celém světě. Zanedlouho po premiéře ji mohli diváci vidět mj. v Tokiu, New Yorku, Paříži ci Bělehradě. Před sedmi lety byla představena v jihokorejském Soulu. Nyní je součástí programu například Divadla J. K. Tyla v Plzni či Západočeského divadla v Chebu.

Na vše kolem hry a robotů se můžete podívat ve Staré Huti do 28. února příštího roku. Kdo výstavu nestihne, nevadí, je totiž putovní.

Do hlubin robotovy duše,  foto:Jaroslav Hroch,  ČRo,  Památník Karla Čapka