Poslanci se od tajných služeb o Hamáčkově cestě do Ruska nic nového nedozvěděli

Jan Hamáček

Politická scéna žije informací, že ministr vnitra Jan Hamáček chtěl v Moskvě "vyměnit mezinárodní skandál" kolem Vrbětic za vakcíny Sputnik V. Hamáček to odmítá, server Seznam Zprávy, který s kauzou přišel, zatím nezveřejnil své zdroje.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) 14. dubna oznámil, že odletí do Moskvy jednat o dodávkách ruské vakcíny. Cestu kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO) i opozice. Ministr ji následně zrušil.

Vláda pak na mimořádné tiskové konferenci oznámila, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stojí ruští agenti a vyhostila ruské diplomaty. Hamáček poté uvedl, že cesta do Ruska byla zastírací manévr.

Poslanecká sněmovna | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ministr se chce bránit žalobou. Důkazy máme tvrdí Seznam Zprávy

Následně přichází Seznam zprávy s informací, že Hamáček chtěl vyměnit skandál kolem Vrbětic za vakcíny Sputnik. To ministr odmítá. A chce se bránit u soudu.

Sputnik V | Foto: Tim Reckmann,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

"Já jsem tady vláčen bahnem, označován za vlastizrádce, dostávám výhružné emaily a já udělám všechno pro to, abych svoji čest očistil. Nejen abych očistil svoji čest, ale také jméno sociální demokracie, která po několikáté je tady těsně před volbami obviňována a vláčena špínou."

Hamáček chce zároveň podat i civilní žalobu na vydavatele, v které bude požadovat odškodnění 10 milionů korun. V případě že peníze získá, poukáže je podle svých slov nadaci policistů a hasičů.

Jan Hamáček | Foto: Úřad vlády ČR

Server Seznam Zprávy je podle šéfredaktora Jiřího Kubíka připravený dosvědčit v soudním řízení pravdivost svých zjištění ohledně plánované cesty Hamáčka do Moskvy. Kubík trvá na tom, že všechny informace redakce ověřila a má důvěryhodné důkazy.

"Důkazy pro to, co jsme napsali, máme a jsme připraveni to prokázat v případném soudním jednání. Znovu odkazuji na to, že nebyli dosud vyslechnuti na patřičných místech klíčoví aktéři té schůzky."

Hejtman Netolický: Hamáček říkal, že přiveze Sputnik

Bezpečnostní expert Andor Šándor v rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že si nedovede představit, že by se veřejnost k Hamáčkově případu až do verdiktu soudu nic nedozvěděla. O důvěryhodnost by podle něj přišli i novináři.

Martin Netolický | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Server Seznam Zprávy dnes napsal, že Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) na dotaz ČTK potvrdil, že s ním šéf sociálních demokratů Hamáček mluvil o získání vakcín. "Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený," citoval Seznam Zprávy původně nejmenovaného Hamáčkova stranického kolegu. Netolický informace serveru potvrdil. "To, co tam je napsáno, je pravda, já se k tomu víc vyjadřovat nebudu. Mne se ta kauza netýká a odpovídat mají jiní, ne já," řekl ČTK Netolický.

Poslanci se kvůli utajení nic nového nedozvěděli

Kauzu projednávali dva dny na uzavřeném zasedání poslanci. Zakázány byly mobilní telefony, ale nic nového se o případu od zástupců tajných služeb nedozvěděli. Ti totiž mluvit odmítli s odkazem na zákon a utajované skutečnosti. Výsledkem je, že Sněmovna pověřila vládu prověřením úniku informací o výbuchu ve Vrběticích. Na schůzi byli ředitelé všech tří tajných služeb, ale promluvil jen ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. Podle šéfa lidovců Jana Bartoška zůstala řada otázek nezodpovězena.

Markéta Pekarová Adamová | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Ministr Jan Hamáček žádá omluvu za vyjádření o vlastizrádcích od předsedů TOP 09, ODS a lidovců za jejich slova o vlastizradě. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že nevidí důvod se omlouvat.

"Pan Hamáček jedná podle taktiky nejlepší obrana je útok, ale vůbec není schopen vysvětlit tu cestu do Moskvy, celou řadu jejich okolností a podrobností. Ta jeho verze, že se jednalo o kamufláž je tak nevěrohodná a má tolik trhlin, že zkrátka neobstojí."

Také šéf lidovců Marián Jurečka uvedl, že nevidí, za co by se měl omlouvat. Řekl, že slova o vlastizradě použil v kontextu toho, že pokud by se informace serveru ukázaly jako pravdivé, tak by šlo o prvky vlastizrady. A za tím si prý stojí. Okolnostmi neuskutečněné cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy se z vlastní iniciativy zabývá policejní centrála.