Studenti se dotknou vesmíru. Jejich balon vystoupá až do stratosféry

Stovky českých studentů se dotknou vesmíru. Čtyřicet dva škol vypustí vlastní stratosférický balon do výšky 30 kilometrů.

Žáci a studenti mají jedinečnou možnost zapojit se do projektu Dotkni se vesmíru. Školy si během osmi měsíců sestaví, naprogramují a nakonec vypustí balon s meteorologickou sondou. Akci pořádá platforma Steam Academy, která do českého školství přináší inovativní metody vzdělávání.

Vesmírní Legionáři z Jihlavy už zkoušeli najít signál

Balónová sonda | Foto: Dotkni se vesmíru

Projekt nadchnul i Petru Horáčkovou, která učí matematiku na Střední škole průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě. Zdejší vesmírná posádka se jmenuje Vesmírní Legionáři.

"Balon se vypustí do stratosféry, do vzdálenosti 30 kilometrů nad povrch Země. Tam už je krásně vidět zakřivení zeměkoule a jste už na pokraji vesmíru. Ten meteorologický balon v sobě bude mít různá čidla, která budou měřit tlak, teplotu, ale bude tam i foťák. Následně balon praskne, na padáčku spadne a my ho budeme hledat. Když jsem o tom studentům vyprávěla, tak jsem říkala, nemusíte nic vědět o meteorologických balonech, protože vás napadne udělat třeba krásný grafický list, který je taky součástí projektu. Něco si tam najde češtinář, protože vedeme palubní deník. Může vyprávět poutavé příběhy. Něco si tam najdou studenti IT, případně elektrikáři."

Ta šíře záběru je obrovská. Je nějaký tým, který studentům pomůže, když něco nebudou vědět?

"Organizátoři mají webovou i facebookovou stránku a něco jako help desk. Je tam možnost se na cokoliv zeptat. Minulý týden byl vypuštěn testovací balon, došla nám už anténa, mohli jsme přijímat data, ale nešlo to. My jsme z Jihlavy, nevím, v čem byl problém, ale žádný signál jsme nenašli nebo nechytili. Student o tom problému napsal na help desk."

Sonda se 'zasekla' v Suezském průplavu

Projekt nenadchnul jen učitele, ale i studenty.

Foto: Dotkni se vesmíru

"Mně se líbí nápad s tím vesmírem. Přijde mi to fascinující. Je tam kreativita a zároveň mě láká technika, i když tomu rozumím míň než kluci, ale myslím, že to bude super," říká Karolína Svobodová z jesenického gymnázia, které se také do projektu zapojilo.

Studentům už přišla krabice s vybavením. Chybí však to zásadní, a to je sonda, podotkl jeden z velitelů R.U.R. teamu Petr Velc, který patří k talentům gymnázia.

"Čekali jsme, ale pokud jsme slyšeli, tak ta sonda se zasekla někdo na lodi v Suezském průplavu."

Doufáme, že balon nespadne na sráz nebo do řeky

Jak připomněla Petra Horáčková z jihlavské průmyslovky, základní součástky jsou zahrnuté ve vstupním poplatku.

"Vstupní poplatek do projektu byl 29 tisíc, což škola zaplatila. V rámci této ceny je balón, základní technika, to znamená základová deska plus nějaká čidla. Součástí bude i napuštění balonu heliem, až ho pojedeme vypustit do Prahy do Libuše, a pojištění. Bude to malý balonek. Má kapacitu maximálně 300 gramů. V základní verzi je 154 gramů, to znamená, že máme možnost tam ještě něco doprogramovat, případně dodat součástky."

Projekt začal 28 března na den učitelů. V jaké fázi je teď?

"Během tohoto, maximálně příštího týdne by měl dojít samotný balon. Jakmile ho budeme mít v ruce, tak se můžeme sejít, balon si otestovat, propojit ho s přijímací anténou, a zjistit, co by se tam dalo dát."

Balónové sondy - testovací let RAJ10

Co bude výstupem projektu?

"Výstupem bude všechno, co si člověk dokáže představit. Minimálně to bude dobrý pocit z toho, že dostaneme naši věc na pokraj vesmíru. Když ten balon bude padat, tak si ho musíme následně najít. Na telefonech nám to bude ukazovat GPS signál. Doufám, že balon nespadne do srázu nebo do řeky, ideální by to bylo někde na louce nebo na poli. Výstupem budou také pracovní listy, které nám zůstanou, facebooková stránka, projektový deník, bude z toho spousta fotek. Dostaneme také data. Já jako matematik se těším, až bude mít reálná data, jak například klesá teplota v závislosti na nadmořské výšce."

Během osmi měsíců tak studenti hravou formou proniknou do témat souvisejících s kosmickým letem, jako je meteorologie, gravitace, radiové vlny nebo stratosféra.