Česká republika zavedla nový systém pro vyhledávání pohřešovaných osob

Software Pátrač pro hledání pohřešovaných osob

Software nazvaný Pátrač vytvořila policie ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou. Jeho hlavním cílem je usnadnit hledání pohřešovaných osob.

Helena Chaloupková | Foto: Ondřej Vaňura,  ČRo

Loni na podzim se na Šumavě, v blízkosti německých hranic, ztratila dívka. Pomohl ji vypátrat právě tento systém, vzpomíná Helena Chaloupková, docentka ČZU, jež se na vývoji softwaru Pátrač podílela. Policie dívku našla na místě, které jako jediné v celém lese ještě nebylo prohledáno. Záchranná operace trvala dva dny a podílelo se na ní nejméně 600 lidí.

Systém Pátrač začaly používat všechny kraje

Systém postupně začaly používat všechny kraje ČR. V případě, že někdo nahlásí pohřešovanou osobu, upozorní Pátrač nejbližší psovody a pomůže upřesnit a zúžit oblast pátrání. Záchrannou operaci řídí policisté z dodávky, která jim slouží jako mobilní kancelář. Ta obsahuje mimo jiné počítače vybavené tímto inovativním softwarem, jak zmiňuje Vladimír Makeš z královéhradecké krajské policie:

Vladimír Makeš | Foto: Ondřej Vaňura,  ČRo

„Chtěli jsme, aby byl nový software co nejinteraktivnější a nejjednodušší, a tím nám co nejvíce usnadnil práci. Dříve jsme používali navigační systémy, kde jsme museli pracovat s mapami a vše zakreslovat ručně, což nám zabralo několik hodin. Teď zvládne vše počítač během několika vteřin. V těchto situacích se počítá každá minuta. Často hledáme lidi, kteří mají zdravotní problémy nebo trpí nějakým psychickým onemocněním. Jejich životy jsou v ohrožení.“

Policie kontaktuje nejbližší psovody

Na začátku každé operace počítač obdrží základní údaje: jméno pohřešované osoby a místo, kde byli dotyčný nebo dotyčná naposledy viděni. Software pak s ohledem na obtížnost terénu vypočítá, kde se daná osoba pravděpodobně nachází.

Psovodi královéhradecké krajské policie | Foto: Ondřej Vaňura,  ČRo

Policie poté kontaktuje nejbližší psovody, aby s pomocí navigace GPS zahájili pátrání. Přístroje nosí psi přímo na obojku, vysvětluje psovod Michal Záruba:

„GPS umožňuje sledovat psa, takže se může pohybovat desítky nebo i stovky metrů od svého majitele. Přesně víme, která území už pes prošel a kde ještě musíme hledat."

Vývoj softwaru trval několik let. Vědci díky němu získali nové poznatky o schopnostech pátracích psů.

„Studovali jsme dlouhodobý dopad stresu na pátrací psy a s překvapením jsme zjistili, že vycvičení psi toho zvládnou poměrně hodně. K načerpání nových sil jim stačí přibližně hodina odpočinku," říká výzkumnice Helena Chaloupková.

Chování Čechů se nejvíc podobá datům získaným v Austrálii

Systém byl vyvinut na základě australských, amerických a britských studií. Policisté a vědci plánují v práci na jeho zdokonalování pokračovat:

GPS přístroj k pátrání po pohřešovaných osobách | Foto: Ondřej Vaňura,  ČRo

„Ukázalo se, že chování Čechů v takovýchto případech se nejvíce podobala data získaná v Austrálii. Pokud vím, žádná jiná země v Evropě podobný software nepoužívá, snad jen Polsko, kde rovněž probíhaly podobné výzkumy na univerzitách. Vědce, kteří se výzkumů zúčastnili, se nám však nepodařilo kontaktovat. Software můžeme neustále vylepšovat pomocí statistických údajů z předchozích i budoucích průzkumů. Osobně bych si přál, aby už nedocházelo k žádným novým případům, kdy budou lidé muset nahlásit pohřešovanou osobu, a tedy ani k žádným statistikám, ale to je zřejmě příliš optimistické přání,“ uvedl geoinformatik Jan Růžička.

Autoři: Jana Stuláková , Magdalena Hrozínková , Ondřej Vaňura
klíčové slovo:
spustit audio