Největší košt Svatomartinského vína byl v Brně. Sedm desítek vinařů dodá rekordních 2,35 milionu lahví

V Brně otevřeli vinaři první lahve letošních svatomartinských vín. Oslavy se konají po celé republice, hlavní košt ale vinaři mají tradičně v Brně na náměstí Svobody. Svatomartinské víno rozlévá svatý Martin v podání herce Martina Slámy.

Vinaři dnes na náměstí Svobody v Brně slavnostně otevřeli Svatomartinská vína. Jsou to první vína nového ročníku. Náměstí bylo plné, zněla folklorní hudba a od jedenácti hodin také cinkání skleniček s přípitky.

Akci na náměstí předcházelo žehnání nového vína v katedrále na Petrově, kam velkou lahev přinesl herec Martin Sláma, ztělesňující svatého Martina v kostýmu římského vojáka.

Svatomartinské pouze z povolených odrůd

Prezident Svazu vinařů Martin Chlad doufá, že akce napříč Českem, podpoří prodej a spotřebu Svatomartinského. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) zmínila, že i Brno má svou vinici na špilberských svazích.

Košt na náměstí v Brně uspořádal Vinařský fond, který značku Svatomartinské vlastní. Propůjčuje ji vinařům, jejichž vína splňují podmínky. Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína povolených odrůd a jejich cuvée, tedy směsi. Svatomartinských vín bude letos v prodeji přes 300 druhů od 74 vinařů a vinařství.

Svatomartinská husa | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

K mladému vínu i husí hody

Řada měst na Vysočině slaví svátek svatého Martina průvodem a hody. Lidé se mohli vydat i na sváteční plavbu lodí po Dalešické přehradě. Jihlava si svátek připomíná svatomartinským průvodem se dvěma stovkami postav. Minulé dva roky byl zrušený kvůli pandemii covidu-19. V Třebíči je součástí programu šermířské a praporečnické vystoupení.

Řada restaurací nabízí od dneška po celý víkend svatomartinské menu s husími pokrmy. Ve srovnání s loňskem ale tyto nabídky kvůli růstu cen husího masa podraží. Zájem je přesto enormní, lidé se nechtějí vzdát tradice.

"Nešli jsme cestou, že bychom se současné situace zalekli. Samozřejmě to stojí víc, ale zájem je ještě větší než loni. Dokonce máme daleko víc hus předobjednaných na domů," řekl Luboš Kastner, spolumajitel firmy, která vlastní šest plzeňských a jednu pražskou restauraci.