Žatecký poklad představoval pohádkové bohatství. Byl majitelem elitní šperkař knížete Jaromíra?

Žatecký poklad

Žatecký poklad odpočíval pod zemí přes tisíc let. V roce 1937 hloubili dělníci základy pro sklad chmele. Pod motykou Josefa Weigerta se objevila nádoba naplněná stříbrem a zlatými šperky. Poklad vážil skoro tři kila. Teď se poprvé představuje v kompletní podobě na stálé výstavě v Žatci.

Žatecký poklad | Foto: Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci

Dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený v Čechách před rokem 1050. Datování pokladu usnadnily mince.

Skončil v zemi při útěku Jaromírovy družiny?

Předpokládá se, že vlastníkem pokladu byl zřejmě někdo z nejbližšího okolí knížete Jaromíra. Ten byl nejdřív vyhnán svým starším bratrem Boleslavem III. Jaromír se později znovu ujal trůnu, ale kolem roku 1012 se vlády zmocnil nejmladší z jeho bratrů Oldřich.

Žatecký poklad | Foto: Slavomír Kubeš,  ČTK

Poklad tak zřejmě skončil v zemi při útěku Jaromírovy družiny z Čech. Majitele se už nikdy nedozvíme, ale jak prohlásil Luboš Polanský z Národního muzea, mohl to být například elitní šperkař dvora knížete Jaromíra.

Zlaté prsteny, náušnice, hřivny, kaptorgy

Poklad obsahoval mimo jiné tři stovky stříbrných mincí, dva zlaté prsteny, z nichž jeden byl zcela unikátní, osazený almandinem (granát) a pravými perlami. Byly tu zlaté náušnice, kříže i polotovary na výrobu šperků, například kousky zlatého drátu. Dále zlaté svitky a stříbrné hřivny.

Žatecký poklad | Foto: Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci

Jako jediný z pokladů raného středověku obsahuje takzvané kaptorgy, což jsou miniaturní duté taštičky, do kterých se ukládaly předměty, kterým se přikládal magický význam. Někteří odborníci Žatecký poklad srovnávají s věhlasným Relikviářem svatého Maura v západočeském Bečově.

Majitel by si mohl koupit 27 tisíc slepic

Žatecký poklad | Foto: Slavomír Kubeš,  ČTK

Poklad ve své době představoval velké bohatství. Jeho majitel si mohl koupit 27 tisíc slepic, pšenici na dvě stovky let či devět otroků.

Žatecký poklad byl vystaven pouze pětkrát a nikde ne v kompletní sestavě. Naposledy ho viděli návštěvníci Pražského hradu v roce 2015. Současnou expozici v žateckém muzeu doplňují videa, která ukazují výrobu šperků, odlévání hřiven či ražbu mincí.

9
50.317379300000
13.537850200000
default
50.317379300000
13.537850200000
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.