Český Ústav organické chemie a biochemie AV zakládá laboratoř v USA

 Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR

Laboratoř ve Spojených státech amerických zakládá jedna z nejúspěšnějších českých výzkumných institucí. Jedná se o Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd.

Expanduje tak do samotného srdce biomedicínského výzkumu, do blízkosti institucí, jakými jsou například Harvardova univerzita, nebo Boston Medical Center (Centrum klinické medicíny v Bostonu). Jak uvedl Zdeněk Havlas, místopředseda Akademie věd, laboratoř tak představuje pro českou vědu vynikající příležitost k úzkému propojení s nejlepšími výzkumnými institucemi na světě.

Jan Konvalinka | Foto: ÚOCHB

„Kombinace talentů, technologií a investičních příležitostí je pro úspěch v moderní biomedicíně klíčová a naše bostonská pobočka nám k tomu všemu poskytne snazší přístup,“ zvedl ředitel ústavu, profesor Jan Konvalinka.

Laboratoř se zaměří mimo jiné na otázky růstu, metabolismu a stárnutí

V čele laboratoře bude stát významný biolog David M. Sabatini. Má za úkol rozvíjet výzkumnou skupinu v Praze a zároveň budovat infrastrukturu nového zázemí ve Spojených státech. „V bostonské laboratoři se chci zaměřit na vědecké otázky související s růstem, metabolismem a stárnutím,“ přiblížil oblast svého působení David Sabatini. Této problematice se věnuje už desítky let.

David Sabatini | Foto: Tomáš Belloň,  ÚOCHB

„Kromě toho budeme spolupracovat s kolegy, kteří se zabývají strojovým učením. Cílem je vytvářet a využívat velké soubory dat umožňující řešit rozmanitá témata, včetně účinku léků a enzymů,“ dodává biolog Sabatini.

Laboratoř v Bostonu bude sídlit v Cambridge-Riverside a jeho provoz zajistí i velkorysý dar nadace Pershing Square Foundation.

Parazitolog Julius Lukeš se stal členem Národní akademie věd USA

Julius Lukeš | Foto: Pavlína Jáchimová,  Akademie věd ČR

Není to jediný zahraniční úspěch české vědy. Parazitolog českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR Julius Lukeš se stal členem Národní akademie věd (NAS) USA. Je tak třetím vědcem z České republiky v historii, který v NAS bude působit. Národní akademie věd je nevládní organizace, která slouží mimo jiné jako poradní orgán vlády USA v otázkách vědy a techniky.

Nové členy do NAS navrhují jejich kolegové za významný přínos ve výzkumných oborech. Letos NAS zvolila 120 nových členů ze Spojených států a 24 mezinárodních členů z celého světa.

Šedesátiletý vědec se věnuje parazitologii. Zabývá se molekulární a buněčnou biologií parazitických prvoků, kteří způsobují řadu závažných onemocnění. Je autorem nebo spoluautorem více než 400 odborných článků ve vědeckých časopisech.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Ústav organické chemie a biochemie
klíčové slovo:
spustit audio