Piráti odcházejí z vlády, není ale jisté, zda všichni. S Lipavským chce premiér jednat

Ivan Bartoš a Jan Lipavský

Vláda Petra Fialy řeší největší roztržku od svého vzniku. Vyvolalo ji oznámení premiéra o odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Piráti to označili za podraz. Tvrdí, že je ODS ‚vykopla‘ z vlády a budou hlasovat o odchodu z kabinetu. Podle ODS, lidovců a TOP 09 Piráty z vlády ale nikdo nevyhazuje.

Petr Fiala a Ivan Bartoš | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Ivan Bartoš nebyl dlouhodobě schopen manažersky zvládnout klíčovou věc, a to je digitalizace stavebního řízení,“ vysvětlil premiér Petr Fiala, proč se rozhodl navrhnout prezidentu Petru Pavlovi odvolání vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše k 30. září. Piráty premiér také vyzval, ať dodají jméno člověka, který by měl vést ministerstvo pro místní rozvoj.

Bartoš označil krok premiéra za podraz a cestu ODS ke spolupráci s hnutím ANO. Fiala se s ním totiž ráno sešel a prý mu ani nenaznačil, že končí. O návrhu na odvolání se Bartoš podle svých slov dozvěděl až později po telefonu. „Byl to podraz, který postrádal základní prvky lidské slušnosti,“ řekl pak na emotivní tiskové konferenci. O podrazu mluví i další Piráti.

Olga Richterová | Foto: Český rozhlas

Například poslankyně Olga Richterová na zmíněné konferenci řekla, že slabý premiér podlehl kmotrům. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek mluvil o hnusném podrazu. „Jednání považujeme za hnusný podraz. Bylo to předem domluvené. Mluvilo se o tom, že je potřeba dostat Piráty z vlády, protože se díváme ostatním koaličním partnerům pod ruce, zejména ODS," řekl Michálek.

Podle něj tlačila premiéra k odvolání Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci jako premiéra. Michálek přitom vyjmenoval ministry Martina Kupku, Zbyňka Stanjuru, hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu a místopředsedu sněmovny Jana Skopečka. Ti to odmítli, stejně jako Petr Fiala.

Jakub Michálek | Foto: Česká pirátská strana,  Flickr

„Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček, či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila. Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkáni s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, ze takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ napsal na sociální síti X.

Michálek Českému rozhlasu potvrdil, že Piráti považují návrh Petra Fialy za faktický vyhazov z vlády. „Byli jsme vykopnuti ODS z vlády. Neexistuje, že bychom se bavili o variantě, že přijdeme s prosíkem. Absolutně ne,“ řekl Michálek.

Lipavský: Podám demisi a skončím ve straně

O tom, zda Piráti půjdou z vlády, rozhodne jejich Celostátní fórum v hlasování, které bude od pátku 27. září ráno do pondělního večera a které je pro stranu závazné. Jeho výsledek už ale předpovědělo fórum, kdy během úterý 80 procent hlasujících zvedlo po internetu ruku pro konec ve vládě.

Ani když si Piráti odhlasují odchod z vlády, nemusí to ale znamenat odchod všech pirátských ministrů z vlády. Jsou jimi ministr pro legislativu pro legislativu bez portfeje Michal Šalomoun a šéf diplomacie Jan Lipavský. Fiala v úterý opakovaně zdůrazňoval, že je s prací obou spokojen.

Jan Lipavský | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

Ve středu premiér zopakoval, že je podle něj Lipavský výborným ministrem zahraničí, který má jeho důvěru. O jeho budoucnosti se budou bavit příští týden, po návratu Lipavského z USA a po referendu Pirátské strany o setrvání ve vládě.

Podporu má Lipavský i u prezidenta Petra Pavla. „Zrovna resort zahraničí není úplně resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli. Tam je potřeba nějaké kontinuity. Dělat takové rozhodnutí rok před volbami by určitě nebylo jednoduché,“ vzkázal z New Yorku, kde je právě s ministrem Lipavským.

Ten už uvedl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá demisi. Opustí prý ale také Pirátskou stranu. Protože, jak řekl, by nebyl schopen podepsat vše, co zaznělo na tiskovce Pirátů. Vše, co tam bylo řečeno, nebylo sice podle něj špatné, celá interpretace vládnutí se však posunula způsobem, který už není prý schopen hájit.

Během novinářské konference zazněla i otázka týkající se volby jiné stranické příslušnosti po případném odchodu od Pirátů. „Tohle není fotbal, abych tři sezony běhal za Spartu a pak nastoupil za Slavii. Neumím si to úplně představit. Uvidíme, co přinese příští týden," řekl šéf diplomacie.

Bartoš: Nevyzvu STAN k odchodu z vlády

Piráti původně také naznačili, že z vlády by mělo společně s nimi odejít i hnutí STAN, se kterým do Sněmovny kandidovali před třemi lety jako uskupení PirSTAN. Bartoš v této souvislosti připomněl jedno z povolebních hesel „Společně do vlády, společně do opozice“.

Ve středu na síti X ale uvedl, že nebude vyzývat Starosty k odchodu z vlády. „Žádné výzvy k odchodu z vlády jim předkládat nemíním, naše motto ‚společně do vlády, společně do opozice‘ platilo před třemi lety, kdy se vstup vyjednával. Co je pro Piráty naopak klíčové – jasně si říct, že máme se STAN nadále společný program, který je třeba za obě strany plnit,“ napsal Bartoš.

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v úterý řekl, že Piráti a STAN by jako koalice měli ve vládě zůstat. Netěší ho, že Piráti zvažují odchod z kabinetu. „Ztotožňuju se s tím, co ještě dnes ráno říkali oni sami: že voliči chtějí řešení důležitých problémů. My, Starostové, budeme dál pracovat na tom, co jsme lidem slíbili a proč nás zvolili,“ uvedl Rakušan v úterý večer.