Ve 160 obcích žije výrazně víc chudých než ve zbytku Česka

Ve 160 obcích v Česku žije výrazně víc lidí v hmotné nouzi než v ostatních částech země. Chudých obyvatel, kteří pobírají dávky, v nich za posledních 15 let přibylo násobně víc než jinde.

Konstratovala to zpráva o vyloučení z bydlení za letošní rok, kterou zveřejnily Platforma pro sociální bydlení a iniciativa Za bydlení. Podle autorů by vývoj v těchto místech mohl souviset s takzvaným byznysem s chudobou, kdy nájemníci žijí v předraženém a nevyhovujícím bydlení. Běžné se jim nedaří získat.

Nějaký druh závažných problémů s bydlením zažívá přibližně 1,6 milionu obyvatel ČR. Nejčastějším problémem je energetická chudoba, v níž se nachází více než 1,3 milionu
lidí, z toho přibližně 400 tisíc seniorů a seniorek. Ohrožených ztrátou bydlení je přibližně 300 tisíc lidí žijících převážně v nájmu, z toho téměř 100 tisíc dětí do 18 let.

Ve 160 obcích populace s doplatkem na bydlení vzrostla 8krát

Zpráva například uvedla, že mezi lety 2008 až 2023 se zvedl počet osob v domácnostech, které pobírají příspěvek na živobytí, 1,14krát. Ve 160 obcích ale vzrostl pětkrát. Příjemců doplatků na bydlení přibylo v republice 1,38krát, ale ve 160 obcích 8krát. "Překvapilo mě, že jsme identifikovali 160 obcí, kde se populace s doplatkem na bydlení zosminásobila," uvedl analytik Jan Klusáček, který je spoluautorem zprávy.

Jan Klusáček | Foto: Kateřina Cibulka,  Český rozhlas

Podle něj lidé v bytové nouzi s dávkami často žijí v předraženém a nevyhovujícím bydlení, jiné nemohou sehnat. "Za 20.000 korun měsíčně má rodina pokoj na ubytovně se společnou kuchyní a koupelnou na patře, nebo plesnivý byt či byt bez oken. Ve výsledku se inkasuje za nájem 1+kk jako jinde ve městě za 3+1," dodal Klusáček. V bytové nouzi se nachází přibližně 161 tisíc lidí, z nichž 62 tisíc tvoří děti do 18 let.

Podle autorů není možné z údajů zjistit, zda ve sledovaných obcích vyrostla v chudobě další generace, nebo zda se lidé v nouzi přistěhovali. Ke zmapování byznysu s chudobou by byla potřeba další analýza, napsali ve zprávě experti.

Není jasné, v jaké formě vláda prosadí zákon o bydlení

Foto: Česká televize,  ČT24

Podle odborníků na sociální problematiku by problém byznysu s chudobou mohl řešit zákon o bydlení. Normu slibovaly už předchozí vlády. Nyní ji předložil kabinet Petra Fialy (ODS). V jaké podobě ji ale prosadí, není zatím jasné. Podle zprávy by zákon mohl mimo jiné zavést nástroje podpory bydlení osvědčené v praxi - například garanční programy nebo asistenci v bydlení.

Kombinací soukromých a obecních bytů se může do deseti let dostat z bytové nouze velká část z lidí. Jen s obecními byty není možné ukončit bytovou nouzi v ČR ani za 100 let, dodává zpráva o vyloučení bydlení.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: Zpráva Česko na křižovatce , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio