Na kole za krásami Průhonic: Cyklovýlet plný přírody a historie

Současná podoba zámku pochází z roku 1885

Chceme-li vyrazit na pořádný cyklovýlet, musíme přeci jen překročit hranice Prahy. Nemusíme nijak daleko, protože v samé blízkosti hlavního města leží nespočet turistických cílů. Jedním z nich jsou i Průhonice, obec známá především pro svou nádhernou botanickou zahradu, ale i pro historický zámek a dobré pohostinství. Pro nás poslouží hlavně jako skvělý cíl pro cyklovýlet.

Na cestu vyrážíme opět od metra. Tentokrát ze zastávky na lince B Rajská zahrada. Pokud byste si ale chtěli trasu o něco zkrátit nebo pozměnit, začít se dá také na konečné metra B Černém mostě nebo metra C na Hájích. My ale na kolo nasedáme na Rajské zahradě a po cyklostezce A26 vyrážíme k první z vodních ploch, kterou dnes potkáme, ke Kyjskému rybníku.

Kyjský rybník | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Ten pochází už ze 14. století a je jedním z největších a nejznámějších pražských rybníků. Dnes slouží především jako místo pro odpočinek pro stovky Pražanů. V zimě navíc pravidelně vodní plocha zamrzá a na téměř celé ploše rybníka lze tedy bruslit. My ale rybník překonáme po jeho hrázi a vydáme se proti proudu řeky Rokytky, která ho napájí.

Po cestě si můžeme udělat také malou odbočku na rozhlednu Doubravka XIV, která se nachází na kopci nad Černým mostem. Kuriózní rozhledna vznikla teprve nedávno v roce 2018 a nabízí poměrně pěkný výhled po okolí. Největší zajímavostí je ale její netypický vzhled, který ihned upoutá zrak každého návštěvníka.

Rozhledna Doubravka v Praze - Kyjích | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Po chvilce cesty Rokytku opustíme, projedeme přes Hostavice, kde si můžeme prohlédnout i novorenesanční zámek z druhé poloviny 19. století. Poté poblíž nádraží Dolní Počernice překonáme železnici a ocitneme se u Hostavického potoka. Ten skýtá moc pěknou podívanou, jelikož v oblasti meandruje a tvoří zajímavou a pestrou krajinu.

Ačkoliv meandry trvají jenom chvilku, od vody se nevzdálíme na dlouho. Brzy dorazíme k dalšímu vodnímu dílu, kterým je retenční nádrž Slatina. Opět se jedná o pěkné místo vhodné k relaxování a odpočinku. Navíc, ačkoliv je celá oblast nádrže i jejího okolí zapsána jako chráněná, koupání není zakázáno a proto může v létě posloužit i jako příjemné ochlazení.

Cyklostezka v oblasti hostavických meandrů | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Průhonice jsou jeden velký botanický ráj

Cesta do Průhonic | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Teď už nám nezbývá než jen pořádně šlápnout do pedálů a vyrazit k Průhonicím. Cesta není dlouhá, přesto musíme ještě překonat tři obce. Stále však jedeme po cyklostezce, takže nás nečeká žádný náročný úsek.

Zanedlouho tak dorazíme do botanické obce Průhonice. Nezamíříme rovnou ale do samotného Průhonického parku, ale nejprve zavítáme do místní dendrologické zahrady.  Ta slouží jako vědecký ústav, kde týmy botaniků testují a zkoumají vlastnosti rostlin. Dokumentují zde velké sbírky rostlin, u kterých zjišťují jejich využití v sadovnické a krajinářské tvorbě. Výzkum zde začal už ve druhé polovině dvacátých let minulého století, od roku 1991 je zahrada otevřena také veřejnosti. V areálu najdeme až 10 000 různých rostlin. Nejznámějšími z nich jsou kolekce rododendronů, okrasných jabloní, šeříků a tavolníků.

Hmyzí domky v dendrologické zahradě | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Romantický park na seznamu UNESCO

Park a zámek v Průhonicích | Foto: Paul-Henri Perrain,  Radio Prague International

Pak už se můžeme přesunout do průhonického parku a směrem k zámku. Celý park i se zámkem patří do světového dědictví UNESCO. Zámek pochází už z roku 1800, kdy jeho přestavbu provedl Jan Nepomuk hrabě Nostic-Rieneck. Nová epocha panství začala ale až s příchodem Emanuela Silva-Taroucu, který celý areál přepracoval a započal botanický odkaz Průhonic.

Samotný park je opět nádhernou ukázkou botanických sbírek, krásných rostlin i stromů. Každý měsíc se v parku konají různé akce, které se zaměřují na aktuálně kvetoucí rostliny. Celý park navíc leží na potoku Botič, který napájí i místní jezero. Jen těžko byste hledali lepší místo k odpočinku a obdivování přírody.

Jezero na Botiči uprostřed Průhonického parku | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Z parku pak můžeme následně vyrazit zpět do Prahy například přes Kunratice nebo zpátky směrem na Háje. Výlet do Průhonic ale určitě stojí za to. Velkou výhodou je také to, že park i dendrologická zahrada jsou krásné v jakémkoli ročním období a tak nikdy nelze šlápnout vedle.

Celým parkem vedou udržované a široké cesty | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International
11
50.00044631958008
14.557549476623535
default
50.00044631958008
14.557549476623535
klíčové slovo: