Znáte pokrmy, které zvyšují sexuální apetit? Naservíruje vám je šéfkuchař Ondřej Hutnik
Pracoval v nejprestižnějších světových restauracích, ale rozhodl se vrátit domů a ke kořenům české kuchyně. Dnes je Ondřej Hutnik autorem první české knihy receptů na afrodiziakální jídla.
Díky svému kuchařskému talentu procestoval svět. Specializoval se na asijskou kuchyni.
„Hodně jsem toho zažil a procestoval. Pracoval jsem v hotelu Mandarin Oriental v Praze, absolvoval jsem stáž v šanghajské pobočce téhož hotelu a učil se asijskou kuchyni. Kromě toho jsem také pracoval v centru Prahy v asijské restauraci Sia, v restauraci Gordona Ramsayho. Stáž jsem absolvoval v prestižní restauraci Geranium v dánské Kodani. Hodně jsem cestoval, a tak jsem získával zkušenosti, snažil jsem se naučit co nejvíce kuchyní".
Svá jídla vaří nedaleko Řípu
Pak se Ondřej Hutnik rozhodl vrátit ke kořenům české kuchyně. Už čtyři roky je šéfkuchařem restaurace Perlová voda v zámečku ze 13. století, který je v malebném prostředí na úpatí středočeských kopců. Nedaleko symbolické hory Říp. Přestože zde začal pracovat teprve nedávno, jeho inovativní a ekologicky uvědomělý přístup ke gastronomii vedl k tomu, že se s místem ztotožnil.
„Suroviny získáváme od místních farmářů, pěstujeme si vlastní zeleninu, chováme vlastní ryby a některá zvířata, jako jsou jehňata a prasata mangalice, která mají rakousko-uherský původ, a také vaříme vlastní pivo. Je to taková domácí kuchyně z nejlepších surovin."
Ačkoli se mnohé recenze shodují, že k vrcholům kuchyně patří polévky a omáčky, šéfkuchař Ondřej Hutnik ujišťuje, že nabídka se výrazně mění podle ročního období. Jedna z velkých specialit šéfkuchaře je i krém z topinamburů, které se také pěstují na místní farmě. Do receptů zapojil kulinářské techniky z jiných částí světa.
"Snažíme se samozřejmě vařit českou kuchyni, ale moderním způsobem, aby to mělo svoji chuť, ale zároveň to bylo odlehčené. To znamená, že se snažíme minimálně zahušťovat omáčky moukou, zahušťujeme zeleninovým základem, ten pak rozmixujeme, a přepasírujeme, aby omáčka byla hustá, ale ne těžká."
"Uvař mi lásko." On dodal recepty, sexuoložka texty a básně
Hosté si tu mohou koupit i knihu se sugestivním názvem „Uvař mi, lásko". Jedná se o knihu samotného šéfkuchaře Ondřeje Hutnika ve spolupráci se sexuoložkou Laurou Janáčkovou. Na základě řady nekomplikovaných pokrmů, které lze připravit v běžné kuchyni, se tu představují jídla, která působí jako afrodiziakum.
„S renomovanou sexuoložkou jsem se setkal právě tady v restauraci. Jejím snem bylo spojit znalosti sexuologie s praktickými recepty. Domluvili jsme se, a ona mi dala seznam běžných surovin, ze kterých lidé běžně doma vaří, ale které mají zároveň afrodiziakální účinky. Rozhodli jsme se tedy vytvořit erotickou kuchařku založenou na jídlech, které povzbuzují chuť k sexu."
On psal recepty, zatímco Laura Janáčková některé básně a texty. Dalším důležitým prvkem knihy jsou krásné fotografie jídel, které byly pořízeny v hostinci.
Co takhle kávové rizoto s chilli a mušlemi?
„Jsou recepty, které obsahují jen jednu afrodiziakální ingredienci, a jsou recepty, které jich obsahují dokonce pět, zařazujeme i klasická česká jídla a další ze světové kuchyně. Je to kuchařka určená lidem se středně kulinářskými dovednostmi, kteří si chtějí doma něco uvařit. Recepty, které nejsou příliš náročné a přitom jsou chutné a dobře vypadají."
Jedním z nejatraktivnějších a neotřelých receptů je kávové rizoto, jehož součástí jsou chilli a mušle. Podle Ondřeje Hutnika se o afrodiziakální kuchyni v Česku moc neví a kuchařka je první tuzemskou knihou, která se tímto tématem zabývá.
Související
-
Česko na talíři
Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?
-
Poznejte kraje Česka
Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.
-
Sex za komunismu
Češi prožili 41 let pod vládou komunistické strany. Jaký vliv měl totalitní režim na sexuální život? Co se v tehdejším Československu mohlo a co bylo naopak zakázáno?