Nové národní kulturní památky

Na seznam národních kulturních památek zařadila česká vláda dalších padesát osm památkových objektů. Nařízení vlády začne platit 1. ledna 2002. Bližší informace zjišťoval Jaromír Marek.

Mezi nejznámější památky zařazené do této nejvyšší kategorie patří mimo jiné zámky Konopiště, Hluboká nad Vltavou Červená Lhota, Hrubý Rohozec nebo Vranov nad Dyjí, mezi hrady je to Kokořín, Buchlov nebo Trosky. Dalšími z mnoha objektů povýšených na národní kulturní památku je potom betlém u Kuksu, hřebčín Kladruby nad Labem či papírna Velké Losiny. Mluvčí vlády Libor Rouček k důvodům pro zařazení na seznam uvedl.

Jak vidíte, jedná se o ty nejcenější kulturní památky, které v naším zemi máme, o to nejcenější dědictví, které je významné jak pro nás čské občany tak i pro širší evropskou veřejnost.

Povýšení do kategorie "národní kulturní památka" bude klást vyšší odborné nároky na péči o ně a budou mít také přednost při přidělování finančních příspěvků ze státního rozpočtu. Kastelánka zámku v Rájci nad Svitavou Nora Lukášová věří, že zařazení do seznamu národních kulturních památek přiláká i větší množství návštěvníků.

Je to otázka prestižní i potvrzením toho, co už o Rájci bylo známo už od doby, co jej do památkové péče převzal stát. Tehdy fungoval jako památka 1.kategorie. Samozřejmě kategorie národní kulturní památka znamená ještě větší uznání památka. Jedná se o u nás zcela ojedinělý architektonický typ: architekturu klasicistního až pozdního baroka francouzského typu. Nejen architekturou je zámek pozoruhodný. polovinu expozice tvoří zámecká obrazárna, která je jednou z nejkvalitnější svého druhu.

Stát dosud na údržbu národních kulturních památek vynakládal 300 miliónů korun ročně. Zařazení do seznamu národních kulturních památek neznameníá utomaticky navýšení dotací pro daný objekt. Podle ministertstva kultuy bude i u těchto památek záležet na kvalitě projektu a ne jen na historické a kulturní hodnotě památky.