Nové QSL karty pro posluchače Radia Praha

Vážení posluchači, blíží se Nový roky a s ním i nabídka našich nových QSL karet. Těch je osm a představují nejúspěšnější sportovce české historie i současnosti.

Gustav Frištenský  (1879-1957) Český zápasník. V roce 1902 se stal mistrem Rakousko-Uherska v řecko-římském zápase. O rok později se stal mistrem Evropy. Jeho profesionální kariéra trvala více jak 40 let. | Foto: ČTK
V první řadě slavného zápasníka Gustava Frištenského, který se už v roce 1902 stal rakousko-uherským šampiónem v řecko-římském stylu a rok poté dosáhl i na titul mistra Evropy. Poté následovala série kontinentálních i světových úspěchů, která z Frištenského udělala nezapomenutelnou postavu sportovních dějin.

O nic menší světové slávy však dosáhl legendární běžec Emil Zátopek. Držitel světových rekordů na tratích pět a deset tisíc metrů v letech 1948 až 54 získal na olympiádě v Londýně ve 48ém roce stříbrnou i zlatou medaili na těchto tratích a o čtyři roky v Helsinkách přidal dokonce tři zlaté, tehdy už včetně maratónu.

Věra Čáslavská  (1942) Česká gymnastka. Svou první zlatou medaili získala na mistrovství světa v Praze v roce 1962. Sedminásobná olympijská vítězka | Foto: ČTK
Gymnastka Věra Čáslavská se dostala na vrchol v roce 1962, když na mistrovství světa v Praze vybojovala svou první zlatou medaili. O dva roky později však na Olympiádě v Tokiu byla zlatá už třikrát a v roce 1968 korunovala svou kariéru na olympijských hrách v Mexiku ziskem dokonce až čtyř zlatých medailí. Její role v dějinách českého sportu tím však ještě zcela neskončila, protože v první polovině 90. let - v neposlední řadě i jako symbol nových porevolučních poměrů - byla předsedkyní národního olympijského výboru.

Martina Navrátilová, mnohými považovaná za nejlepší tenistku všech dob, je od roku 1981 americkou občankou. Nicméně její cesta na vrcholné příčky světového tenisu začala v roce 1971 ziskem titulu mistryně Československa. O sedm let později začala její fenomenální série osmi vítězství ve Wimbledonu, v 80. letech se však bez jejího vítězství takřka neobešel žádný významnější turnaj ve světě.

Pavel Nedvěd  (1972) Český fotbalista. V roce 1996 odešel ze Sparty Praha do Lazia Řím,  od roku 2001 je hráčem Juventusu Turín. | Foto: ČTK
Bratři Jan a Jindřich Pospíšilovi se věnovali velice specifické a ne příliš rozšířené disciplíně: snažili se dostat míč do soupeřovy branky stejně jako při fotbale, ovšem zápas probíhal na kolech. Anglicky se tomuto sportu říká cycle-ball, čeština ho ale zná pod názvem kolová. A bratři Pospíšilovi v něm kralovali od poloviny šedesátých do druhé poloviny osmdesátých let, kdy se na světě až dvacetkrát nenašel nikdo, kdo by je překonal.

Fotbalista Pavel Nedvěd stále platí za symbol pracovitosti, která může vést ke světové proslulosti. Ve svých 24 letech si s českým národním týmem zahrál na mistrovství světa, a když záhy opustil pražskou Spartu, čekala jej v Laziu Řím cesta za vítězstvím v italské lize. O pár let si tentýž úspěch ještě dvakrát zopakoval s Juventusem Turín a v roce 2003 se nakonec stal evropským fotbalistou roku.

Jaromír Jágr  (1972) Český hokejista. Od roku 1990 hráčem NHL. Dvakrát vyhrál Stanley Cup. S českým národním týmem získal zlatou olympijskou medaili v na Olympijských hrách v Nagánu v roce 1998 a v roce 2005 zlatou medaili na mistrovství světa. | Foto: ČTK
Nedvědův vrstevník Jaromír Jágr má za sebou už neuvěřitelných 18 sezón v severoamerickém NHL, kde se s týmem Pittsburgh Penguins dvakrát radoval ze zisku Stanley Cupu a po velkou část své kariéry se také mohl chlubit titulem nejlépe placeného hokejisty světa. Stejně tak ale jeho výkony patřily české reprezentaci: s ní se v roce 1998 stal olympijským vítězem v Naganu, na zisku světového zlata se podílel ve Vídni v roce 2005. A tehdy jeho kariéru ocenili také čeští sportovní novináři, když mu přiřkli titul sportovce roku.

Nejmladší z osmičky úspěšných českých sportovců je desetibojař Roman Šebrle, aténský olympijský vítěz v roce 2004, zlatý účastník atletického mistrovství světa v Ósace o tři roky později, evropský šampión z let 2002 a 2004 a dosud i držitel desetibojařského světového rekordu.

Čtyři černobílé a čtyři barevné fotografie českých sportovců na našich QSL kartách můžete do svých sbírek zařadit, když nám pošlete poslechovou zprávu na známou adresu Radio Praha, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2, Česká republika, anebo do e-mailové schránky [email protected]


Více o QSL kartách naleznete zde...