Novela trestního řádu má přispět k rychlejšímu jednání soudů

České soudnictví bývá často a oprávněně kritizováno za zdlouhavé jednání. Není výjimkou, když mezi dobou spáchání trestného činu a soudem uplyne několik let. Mnozí čekají na soud ve vazbě a věznice tak praskají ve švech. To by se mělo od příštího roku změnit. Poslanci totiž schválili novelu trestního řádu, klíčového předpisu, od něhož si ministerstvo spravedlnosti slibuje zrychlení soudních řízení. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Hodiny a dny místo měsíců a let. Tak by mělo vypadat od příštího roku soudní řízení. Vládě Miloše Zemana se tak po roce podařilo prosadit klíčovou část reformy české justice. Novela trestního řádu od základů mění celý systém vyšetřování trestných činů. Jak uvedl ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, velmi rychlé bude jednání v případech, kdy je znám pachatel i jeho čin.

"Typicky lze uvést příklady krádeže v supermarketech, kdy v kategorii hodin a dnů by mělo od dopadení toho pachatele jakousi ochrankou supermaketu až po jeho představení před soud uplynout relativně krátká doba."

Podobné případy dnes řeší soudy i řadu měsíců. Novela zákona dále dovoluje, aby se pachatelé a poškození - u méně závažných trestných činů - soudu úplně vyhnuli. Pokud s tím bude souhlasit i státní zástupce, stačí, když se dohodnou na odškodnění. Tato varianta přichází v úvahu například u dopravních nehod. Zákon také výrazně podporuje trend ukládání alternativních trestů a mění i postup při vyšetřování trestných činů. Místopředseda lidovců Miloslav Výborný považuje za velmi důležité odstranění duplicity při přípravném řízení a samotném řízení u soudu.

"Nemuseli by svědci chodit nejprve na kriminálku, potom k vyšetřovateli a potom svědčit znovu k soudu."

Důkazní řízení se tak bude odehrávat před soudem. Policie pouze zajistí důkazy, svědecké výpovědi a vše předá se svým návrhem státnímu zástupci. Ten zpracuje obžalobu a důkazy provede soud. V současné době ověřují důkazy tři složky - kriminalisté, vyšetřovatelé i soudci. Dělají tak dvakrát až třikrát stejnou práci. Ke zrychlení soudního procesu by mělo přispět i další ustanovení zákona - u snadno prokazatelných trestných činů se sazbou do tří let by mohl soudce rozhodnout tzv. "od stolu" bez soudního líčení. Nový trestní řád má platit od roku 2002. Ministr Bureš prohlásil, že soudci, pro které připravil rozsáhlou vzdělávací kampaň, jsou připraveni.