Nový protiraketový štít

0:00
/
0:00

Po říjnové návštěvě Josepha Bidena v Praze se nejen v tisku, ale i u některých politiků objevil názor, že americký viceprezident nepřivezl nic mimořádného, neřekl nic nečekaného. Zkusme se podívat na hlavní výsledky této návštěvy.

Joe Biden,  foto: ČTK
Joe Biden měl zřejmě především uklidnit Středoevropany v tom smyslu, že odstoupení od plánu vybudovat radar v Česku a raketová sila v Polsku v rámci protiraketového štítu neznamená, že by Amerika na tento region zanevřela. O tom, zda se mu to podařilo, se nyní vedou polemiky. Například Pavel Tomášek ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz si myslí, že očekávání se naplnila:

"Já si myslím, že ano, že kdo měl realistická očekávání, tak ta byla v zásadě naplněna. Bylo jasné, že Joe Biden musí říct všechna ta správná slova o tom, že to spojenectví mezi Spojenými státy na straně jedné a středoevropskými zeměmi trvá. Zároveň nebylo úplně realistické očekávat, že by zde padly nějaké konkrétní dohody, konkrétní nabídky na zapojení do toho nového plánovaného protiraketového systému. Nebo-li já si myslím, že ano, že očekávání, která tady byla, Joe Biden naplnil."

Americký viceprezident sice nesdělil podrobnosti o tom, jak by měl nový systém protiraketové obrany vypadat, kde bude velitelství či o jaké rakety půjde, ale slíbil brzký přísun informací.

"Začátkem listopadu přijede do Prahy tým obranných expertů na vysoké úrovni a bude projednávat jak protiraketový deštník, tak další otázky obrany. Nový program raketové obrany je nevržen tak, aby ochránil Evropu před existujícími hrozbami pomocí vyzkoušených technologií, které by měly pokrýt větší území Evropy a efektivněji než to mohl udělat ten předchozí."

Ví se, že by měl být nový protiraketový deštník budován od začátku jako součást Severoatlantické aliance. Potvrdil to v České televizi i premiér Jan Fischer:

Premiér Jan Fischer  (vpravo) a ministr obrany Martin Barták,  foto: ČTK
"Nová architektura protiraketové obrany vychází z nového zhodnocení, které americká administrativa udělala poté, co přehodnotila dosavadní obrannou strategii zde v regionu. Joe Biden věnoval poměrně velký prostor vysvětlení a zdůvodnění toho, proč se tomu tak stalo. To není replika toho, co už se v NETO děje, je to skutečně nová architektura nafázována na řadu let."

Několik informací o tom, jak by se měl nový americký projekt lišit od toho předchozího podle Pavla Tomáška ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz známe:

"Ten základní rozdíl, alespoň jak administrativa zdůvodnila změnu, spočívá v tom, že systém plánovaný Bushovou administrativou měl být obranou proti střelám dalekého doletu z Íránu. Americká administrativa na základě informací zpravodajských služeb tvrdí, že tento program byl v Íránu pozdržen a že větší nebezpečí představují rakety středního a krátkého doletu. Nebo-li ten nově budovaný systém by právě měl být zaměřen především proti raketám krátkého a středního doletu."

Otázkou však zůstává, na kolik jsou informace amerických zpravodajských služeb o stupni připravenosti íránské strany věrohodné. I Pavel Tomášek Českému rozhlasu potvrdil, že si tím není jist:

"Těžko říct, protože víme, že zpravodajské služby, i ty americké, se v posledních letech mnohokrát mýlily, a velmi zásadně. Připomeňme například informace o tom, že Irák Saddáma Husajna disponuje zbraněmi hromadného ničení, a to se nikdy neprokázalo. Nebo-li myslím si, že určitý skepticismus, na jak solidních základech stojí ty zpravodajské informace, tentokrát je na místě."

Mirek Topolánek  (vlevo) a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Šéf ODS Mirek Topolánek se od Joea Bidena nedočkal omluvy za způsob, jakým nová americká administrativa oznámila Praze, že odstupuje od stavby radaru v Brdech. Noční telefonát se mu zdál být málo důstojný. Se zapojením Česka do nového protiraketového štítu USA je však spokojen:

"Jak budeme účastní na tom projektu, jestli aktivně mobilními raketami SM 3 anebo velícím logistickým centrem, to v této chvíli není úplně podstatné. Důležité je, že jsme uvnitř toho projektu, že máme společný zájem na využívání našich výzkumných a vědeckých kapacit, což je projekt, který jsem zahájil ještě já během vlády. To byla jedna z klíčových věcí, které jsem chtěl posunout, a oni to ví, počítají s tím a budou teď monitorovat další možnosti využívání našich výzkumných kapacit pro tento projekt."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Ani předseda opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek účast Česka na novém americkém projektu předem neodmítá:

"V tuhle chvíli je možné hovořit, že budeme o těchto věcech jednat. Musí být reálná hrozba. Pokud bude během několika měsíců předložen konkrétní projekt, tak se po seznámení s ním obrátíme na naši členskou základnu v rámci sociální demokracie, začneme vnitrostranickou debatu a předpokládáme, že bude zahájená taková debata i na úrovni celé společnosti."

Premiér dočasné vlády Jan Fischer tentokrát svůj souhlas s účastí České republiky na americkém protiraketovém projektu s předsedy dvou nejsilnějších stran nekonzultoval:

"Česká zahraniční politika je stavěna na principu kontinuity, a to nejen pokud jde o postoj k Evropské unii, ale samozřejmě i pokud jde o plnění aliančních závazků. Ta nová architektura, kterou tady velmi rámcově Joe Biden představil, je projekt, který bude především projektem aliančním. On to několikrát zdůraznil. Čili v rámci této logiky nebyl důvod odmítnout účast na budování nové architektury, ale pokud jde o konkrétním záležitosti, na ty bude ještě čas. A bude to sama Česká republika, a americký viceprezident to několikrát zdůraznil, která se sama bude rozhodovat o formě účasti, o jejich konkrétních podmínkách a okolnostech."

Americká strana na taková slova slyší. "Velmi oceňuji prohlášení pana premiéra, že Česká republika je připravena být součástí této nové architektury a chce diskutovat o podmínkách své účasti,"řekl po pražské schůzce s premiérem Fischerem viceprezident USA Joe Biden.