O Vánocích si můžete pochutnat i na cukroví bez cukru či biopotravinách

V domácnostech to už v těchto dnech voní cukrovím. Kupují se vánoční zásoby a košíky se plní, jako kdyby svátky netrvaly tři dny, ale nejméně o deset dní více. Po Novém roce pak často slyšíme slova: to jsem se zase přejedl, radši si ani nestoupnu na váhu, abych se nevyděsil. Mimochodem, víte o tom, že je možné péct cukroví bez cukru? A stravovat se zdravěji, ale přesto chutně? Tak o tom uslyšíte více od Zdeňky Kuchyňové.

Propagátorem biopotravin, které neobsahují umělá hnojiva, postřiky, ani látky, které vylepšují chuť či barvu, je nezisková organizace Pro - bio liga. Je pobočkou Svazu ekologických zemědělců, kterých je v Česku asi 5 procent, což je ve srovnání s Evropou poměrně slušné číslo. Možná si teď vy, kteří máte rádi o Vánocích řízky a podobné lahůdky, říkáte - biovýrobek, to je určitě něco vegetariánského, ale bio může být i prasátko, víno či káva. Jak uvedla Hana Zemanová z Pro - bio ligy, bio je především o způsobu pěstování a výroby. České produkty ekologického zemědělství mají svoji oficiálně schválenou značku - bílozelený pruhovaný půlkruh s nápisem Bio.

"Veškeré nápisy jako přírodní produkt, ekologický produkt, v podstatě vám nezaručuje žádnou kvalitu, jediná záruka kvality je v této biozebře. Tehdy máte opravdu jistotu, že ten produkt prošel kontrolou od pěstování až po výrobu."

Nabídka biopotravin na českém trhu je zatím dosti roztříštěná. Na malých městečkách se většinou neseženou vůbec a ani ve velkých městech nelze sehnat celou škálu těchto produktů. V České republice se trh s biopotravinami teprve rozbíhá.

"Dnes je můžeme vidět v prodejnách zdravé výživy nebo v supermarketech. V nabídce jsou především obilniny, luštěniny a maso. Přesto, že zelinářů je dost, tak pořád některá větší města nejsou zásobena biozeleninou. V podstatě v dnešní době biozeleninu v Praze velmi těžko dostanete."

To by se mělo změnit. Pro - bio liga spolupracuje s nově vzniklou firmou Albio, a chtějí v centru Prahy vytvořit skutečně komplexní centrum, ve kterém by návštěvník našel obchod s biopotravinami, tradiční pekárnu kváskového pečiva, informační centrum a vegetariánskou restauraci. Jak uvedl představitel firmy Jan Zeman, kdo bude mít zájem, tomu jídlo či potraviny i přivezou.

"Filosofie toho je, poskytnout člověku inspiraci, aby to ochutnal, zároveň mu k tomu dát recept, aby věděl z čeho se ten pokrm skládá, doplnit to tím, že všichni zaměstanci jsou schopni poradit, jak je možné tu věc připravit a zároveň ten člověk si může pokrm nebo ty ingredience koupit v tom obchodě, který bude součástí centra."

Jak říkají autoři projektu, aby se lidé rozhodli pro biopotraviny a zdravou výživu, potřebují ochutnat, že to, co je zdravé, je i dobré. A musí mít šanci koupit všechno pod jednou střechou. Například se zde dozvědí, že karbanátky nemusí být z mletého masa, ale třeba z krup a uzeného tofu, že je zdravější špaldová mouka a že se výborné cukroví dá péct i bez cukru. Ten může nahradit například pšeničný sirup a to vše v bio kvalitě. Cílem propagátorů ekologického zemědělství a zdravé výživy je, aby tento typ stravy vystoupil ze stínu alternativních hnutí, ale stal se přirozenou součástí obchodů i restaurací.

Máme pro vás i dva vánoční recepty - jeden sladký a druhý slaný:

Opražíme ořechy (mandle, lískové ořechy, arašídy) a nahrubo posekáme. Na pánvi zpěníme pšeničný sirup, přidáme ořechy, rozinky a vše důkladně propojíme. Dle chuti lze přidat slunečnicová či dýňová semínka. Pekáček vypláchneme studenou vodou, za tepla do něj dáme směs a rukou upěchujeme. Necháme vychladnout a potom nakrájíme na trojúhelníčky.

Makové preclíky



500 g hladké celozrnné špaldové mouky, 1/2 rostlinného tuku, 2dcl piva, mořská sůl, mák

Vytvoříme těsto, které vyválíme na asi 1/2 cm silnou placku. Posypeme mákem a mírně jej válečkem zatlačíme. Pomocí formičky vykrajujeme preclíky, které pečeme.