O víkendu se do Česka chystá bývalý šéf Ku Klux Klanu David Duke

David Duke

O víkendu se do Česka chystá bývalý šéf Ku Klux Klanu David Duke. V Praze a v Brně měl vystoupit se třemi přednáškami. První z nich měla být na půdě Karlovy Univerzity, škola však akci zrušila. Příjezd Duka se nelíbí ani politikům.

Návštěva bývalého ideového vůdce Ku Klux Klanu a kontroverzního amerického politika Davida Duka vzbudila v Česku velký rozruch. Přijíždí totiž v době, kdy vrcholí aktivity pravicových extremistů. Je to pár dnů, co severočeské Ústí nad Labem připomínalo obležené město kvůli pochodu neonacistů. Ve stejný den někdo hodil do domu romské rodiny ve Vítkově zápalné lahve, ani tady není vyloučen rasový motiv.

David Duke po několika letech z Ku Klux Klanu odešel a sám se k tomuto období veřejně nehlásí. Dva roky také působil jako člen Sněmovny reprezentantů v Lousianě. Organizátoři zajím místa jeho přednášek v Česku tají. Jedna z nich měla být na půdě Karlovy Univerzity. Škola však akci zrušila.

"Přednáška Davida Duka se měla původně konat v rámci výuky na Institutu mezinárodních studií fakulty sociálních věd v pátek 24. dubna,"

potvrdil informaci mluvčí univerzity Václav Hájek. Jak dodal, podle sdělení fakulty byli na takto koncipované přednášky v minulosti zváni představitelé extremistických organizací.

"Vzhledem k osobě pana Duka a také k tomu, že není možné zakázat volný vstup na přednášku, které se dle dostupných informací chtěli zúčastnit i představitelé neonacistické scény a hrozilo by tedy zneužití přednášky k jiným než výukovým účelům, bylo vystoupení Davida Duka na přednášce ze strany fakulty sociálních věd zrušeno."

Není nijak neobvyklé, když radikálové z obou stran politického spektra mají přednášky na univerzitách. David Duke však přijíždí v době výrazné aktivity neonacistů. Na jednom z internetových fór, kam přispívají pravicoví radikálové, je napsáno, že policie v souvislosti s přednáškou varovala vedení školy, že jde o rizikovou akci a požádala o její zrušení. To ale šéf protiteroristického oddělení pražské policie David Janda odmítl. Policie se podle něho v podobných případech maximálně zajímá o to, jak je přednáška či seminář zajištěn a jaký má program.

Návštěvy si všímá i český tisk. Například podle Lidových novin sice fakt, že by měl přednášet na akademické půdě, působí neblaze, ale akademické svobody mají přednost. Studenti si musejí udělat pravdivý obraz o světě, v němž žijí, a obraz o světě rasové zášti jim zprostředkuje právě tento seminář. Jenže za poslední rok jsme zjistili, jak se extremisté naučili kamuflovat své akce, navíc návštěvu zorganizoval člověk spjatý s hnutím Národní odpor, uvádějí Lidové noviny.

Návštěvou Davida Duka nejsou nadšeni ani politici. Například ministr vnitra v demisi Ivan Langer varoval, že české zákony platí i pro cizince. Podle ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába je Dukova chystaná návštěva alarmující. Nelíbí se mu nejen možnost, že Duke bude prezentovat své názory, ale i načasování jeho návštěvy do období zvýšené aktivity českých pravicových extremistů. Navíc tu má Duke propagovat i svoji knihu Moje probuzení, jejíž některé pasáže mohou být vykládány jako snaha o zpochybňování holokaustu nebo skládá informace z historie takovým způsobem, že obviňuje židovskou komunitu z celospolečenského spiknutí nebo z ovládání médií. O knihu se už podle serveru Týden.cz zajímají policisté z protiextremistického oddělení.