Obraz ročního působení Česka v EU trošku pokazily poslední tři měsíce

0:00
/
0:00

Ministerstvo zahraničí hodnotí roční působení České republiky v Evropské unii jako velmi úspěšné. Celkový obraz země v očích společenství ale mohl být ještě lepší, kdyby nebylo vládní krize. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Náměstek ministra zahraničí Vladimír Müller,  foto: Autor
Podle náměstka ministra zahraničí Vladimíra Müllera se nenaplnily různé škarohlídské vize. Bylo tomu tak i proto, že země byla na vstup dobře připravena. To se týká zejména státní správy. O úspěch se ale přičinili rovněž šikovní podnikatelé a vůbec celá ekonomika, která je postavena na dobrých základech. Kladné ocenění Česka mělo v Bruselu i konkrétní odezvu.

"Za ministerstvem zahraničí je v Bruselu velkým výsledkem ta skutečnost, že jsme byli vybráni jako jedna z prvních zemí do tzv. týmového předsednictví unie."

Ministerstvo zahraničí má ovšem eurooptimismus takříkajíc v popisu práce. Byl skutečně ten rok členství v unii pro Česko tak bezproblémový? Není zde určitá snaha lakovat věci na růžovo?

"Já se tedy necítím jako člověk, který by žil v nějakém ideologickém nebi pozitivní Evropské unie a tomu bych podřizoval všechno ostatní. Podívejte se, Evropská unie není dílo boží, ale je to dílo lidské a jako takové musí mít zákonitě spoustu chyb. Já jenom říkám, že Evropská unie produkuje efekty, které my tady akceptujeme jako automatismus, ale že to tak není, že za tím jsou roky práce."

Český velvyslanec v Bruselu Jan Kohout,  foto: Autor
Nedostavila se tedy v průběhu roku žádná deziluze?

"Na mé straně se žádná deziluze nedostavila. Počítal jsem přesně s tím, že to takto bude."

Český velvyslanec v Bruselu Jan Kohout říká, že nemůžeme hledat nějaký spektakulární úspěch Česka během ročního působení v unii. Velký úspěch je podle něj složen z celé řady malých úspěchů.

"Já bych například zmínil to, jakým způsobem jsme přispěli k Lisabonské strategii, k tomu, jak byla formulována na Evropské radě. Ten text mohl vypadat úplně jinak. V tomto ohledu Česká republika - konkrétně pan místopředseda vlády Jahn - sehrála velmi pozitivní roli."

Jan Kohout na druhé straně připouští, že kdyby se dnes rozhodovalo o prestižní účasti Česka v předsednictví Evropské unie, výsledek by možná nebyl jistý.

"Je trošku otázkou do diskuse, zda by tomu bylo tak i dneska. To rozhodnutí padlo ještě před vládní krizí. Já jsem nikdy neskrýval, že vládní krize trošku poškodila obraz České republiky jakousi svou nejasností, nevyvážeností, dezorientací."

Může být český velvyslanec konkrétnější?

"Všechno dohromady. Způsob, jakým se k tomu přistoupilo, způsob, jakým se to řešilo od určitých aktérů, způsob, jakým se to táhlo, i způsob, jakým se dospívalo k řešení, které dnes všichni akceptují."

Jiří Dienstbier,  foto: Autor
A jak hodnotí roční působení Česka v Evropské unii Jiří Dienstbier, někdejší federální ministr zahraničí, člověk, který v prosinci 1989 otevíral hranice tehdejšího Československa a který už deset dní po nástupu do funkce svolal do Černínského paláce velvyslance zemí tehdejšího Evropského hospodářského společenství, aby jim oznámil, že Československo chce vstoupit do společenství? Podle Dienstbiera už je Česko natolik normální zemí, že se dokáže prosadit v unii i navzdory politickým turbulencím.

"Hlavně se nepotvrdilo všechno to české strašení o to, jak to tady špatně dopadne, jak porostou ceny atd.. My jsme země, která neustále roste, všechno se zlepšuje. My jsme dokázali, že už jsme normální země. Dokážeme prosperovat, ať se děje ve vládách co chce."

Jako představitel normální země se ale nemusel cítit bývalý budoucí premiér České republiky Jan Kohout. Jak ho přivítali jeho zahraniční kolegové při návratu do Bruselu?

"Přivítali mě vesele, ironicky, s úsměvem, naprosto ale upřímně, protože byli rádi, že mě vidí zpátky mezi sebou. A já musím říci, že jsem je také rád viděl kolem toho zasedacího stolu."