Od kůrovce k trestním oznámením

Zleva Monika Bunžová, Jan Skalík, Alexandra Mateásková a Jaromír Bláha, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ekologické Hnutí Duha společně s Ekologickým právním servisem vyzývá policejního prezidenta Petra Lessyho, aby odvolal krajského policejního ředitele a velitele zásahů na Šumavě. Důvodem je údajně brutalita a nepřiměřené násilí, které měli policisté použít proti účastníkům blokády kácení stromů napadených kůrovcem.

Zleva Monika Bunžová,  Jan Skalík,  Alexandra Mateásková a Jaromír Bláha,  foto: ČTK
Aktivisté z Hnutí Duha s pomocí Ekologického právního servisu zatím podali tři trestní oznámení, další dvě připravují. Jaromír Bláha z Hnutí Duha si stěžuje, že policisté proti aktivistům zasahují i mimo oblast těžby:

"Místy chování hraničí až s týráním, kdy lidi vláčí přes bahno, přes louže, přes křoví, a způsobují jim neúměrnou bolest i v době, kdy jsou dávno mimo oblast těžby. Evidujeme i brutální napadení jednotlivých účastníků policisty zcela mimo prostor. Bili je, jednomu účastníkovi bouchli hlavou o silnici tak, že má otřes mozku. K tomu všemu dochází často mimo vlastní území těžby."

Aktivisté tvrdí, že ač nekladli aktivní odpor, policisté proti nim použili nepřiměřené násilí jako škrcení nebo je bezdůvodně nechávali ležet v kaluži. Některé případy má ekologické sdružení natočené i na videu. Na postup policie si stěžuje i účastnice blokády Alexandra Mateásková, která se připoutala ke stromu železnou trubkou a odmítla odejít:

Alexandra Mateásková ukazuje fotografii,  na níž diskutuje s těžařem,  foto: ČTK
"Zažila jsem teda rozbrušování z trubky, kdy jiskry lítaly všude, i do té trubky, a bylo mi vyhrožováno, že mi ty ruce uřežou, pokud neodejdu sama dobrovolně. Potom vláčení lesem, různé bolestivé hmaty, namáčení do kaluží. Vedle bylo sucho, ale oni mě schválně namáčeli do kaluží. Při transportu mi schválně vyvraceli ruce a ramena. Nemuseli to dělat, protože někteří mě chytali normálně, takže to asi není běžná praxe."

Práci policie kritizuje i Monika Bundžová z Českého helsinského výboru:

"Měli hlídat, aby v prostoru těžby nebyla žádná osoba, aby nedošlo k ohrožení na zdraví. K tomu nedocházelo, ale dávali přednost vyvádění osob, aniž by zastavili těžbu. Dále jde o jednotlivé zasahování vůči lidem, používání donucovacích prostředků, které jsou legitimní, ale po vyvedení z toho prostoru bylo zaznamenáno házení mravenců za tričko. Inspekci ministerstva vnitra jsme zaslali své stanovisko a budeme očekávat jejich vyjádření. Podle toho budeme dál postupovat."

Jaromír Kníže,  foto: ČTK
Policie kritiku odmítá. Přiznává, že v 92 případech použila donucovací prostředky, jakékoliv pochybení však odmítá. Naopak čtyři účastníky blokády policisté podezírají z násilí proti úřední osobě. Zásahy jsou podle policie adekvátní a oprávněné, každou stížnost prý ale prověří. Ředitel krajské policie v Plzni Jaromír Kníže nepřiměřenost zákroků svých podřízených popírá:

"Naše materiály ničemu takovému nenasvědčují. Na předložených záznamech je vidět, že vynášet aktivisty je problematické, protože v tomto terénu má i samostatná osoba problémy pohybovat se, natož čtyři policisté, kteří nesou osobu, která klade aktivní odpor, jak bylo viděno na jednom záznamu. Kategoricky odmítám, že toto se děje úmyslně."

Podle policie o její brutalitě nemůže být vůbec řeč. Vedoucí odboru pořádkové policie František Vítek hodnotí zákroky policistů jako mírné:

Foto: Hnutí Duha
"Policie využívá mírnější donucovací prostředky. Celkově se to oprávnění nazývá "Hmaty, chmaty, údery a kopy", přičemž v tuto chvíli lze tvrdit, že údery a kopy prostě používány nejsou. Hmaty, chvaty jsou nejmírnějším donucovacím prostředkem, kterým v podstatě nelze udělat újmu."

Obě strany disponují svědectvími i videozáznamy, které si mnohdy odporují, a nebude jednoduché dopátrat se pravdy. Policie si případy, kdy donucovací prostředky použije, natáčí a vyhodnocuje. Přestože účastníci blokády tvrdí, že se chovají pasivně, na jednom ze záběrů je patrné, že žena vyváděná policisty z prostoru sebou aktivně házela a smýkala, až se policistům vytrhla a upadla na zem. Hnutí Duha a Ekologický právní servis žádají odvolání ředitele policie Plzeňského kraje a velitele zásahů. Jaromír Kníže však odmítl na svou funkci rezignovat a nechce ani odvolat velitele policejního opatření.

I přes spor kácení stromů napadených kůrovcem pokračuje. V lesním komplexu Na Ztraceném v šumavském národním parku u Modravy, kde bylo k asanaci označeno na 5000 napadených smrků, je zásah téměř hotov.