Odbory varují před hospodářskou katastrofou

Posílení sociální sítě, pozastavení reformních kroků a reprivatizace vybraných státních podniků. Takové řešení dopadů finanční krize na českou ekonomiku navrhuje Českomoravská konfederace odborových svazů ve své makroekonomické analýze. Tento materiál konstatuje, že český průmysl se octl "na prahu hospodářské katastrofy".

Milan Štěch
Makroekonomové Českomoravské konfederace odborových svazů soudí, že dopady krize budou v Česku hlubší než v ostatních evropských zemích. Podle předáka konfederace, senátora za ČSSD Milana Štěcha, by se měla česká vláda při řešení situace mimo jiné přizpůsobit modelům využitým v sousedních zemích. Pozastavit by měla i reformní kroky:

"Musí vláda podle našeho názoru skončit s těmi kroky, které vedou k tomu, že vláda má malý objem zdrojů na řešení těchto krizových situací. To znamená přehodnotit zavedení principu rovné daně, je potřeba skončit se snižováním pojištění v současné době. Je potřeba, aby se vláda chovala realisticky a pochopitelně také, aby se zabývala otázkou připravenosti systému sociální sítě na ty dopady."

Možná řešení dopadů krize na českou ekonomiku a hlavně zaměstnance chtějí zástupci odborů předložit vládě a zaměstnavatelům na mimořádném jednání tripartity 29. ledna. Podle Borise Dlouhého ze Svazu průmyslu a dopravy jsou pro zaměstnavatele některé teze průchodné, u jiných očekává velkou diskuzi:

"My jsme nalezli v předloženém materiálu samozřejmě řadu velmi zajímavých návrhů, některé návrhy jsou velmi podobné těm naším. My o těchto návrzích víme poměrně dlouhou dobu a myslíme si, že tady může panovat u řady návrhů shoda. To, co asi vyvolá diskusi mezi námi, odbory a vládní stranou budou určitě návrhy v oblasti sociální politiky a u pravidel, které určují zaměstnávání."

Odboráři ostře kritizují vládu za to, že nic nedělá proti hospodářské krizi. Jejich slovům, že se na nás řítí "hospodářská katastrofa", však oponuje analytik ČSOB Petr Dufek:

"Ono záleží na tom, co se pod těmi slovy přesně představit. Pokud bych bral jako hospodářskou katastrofu třeba krizi z třicátých let minulého století v Americe, která se přelila po celém světě, tak si myslím, že až tak špatně na tom nebudeme. I když samozřejmě ten propad, který nás čeká, ať už jde o růst anebo vůbec o pokles průmyslové výroby, je opravdu bezprecedentní a v podstatě ho tady od revoluce nepamatujeme."

Odboráři hovoří o hospodářské katastrofě, nejnovější analýza Evropské komise na druhé straně říká, že letošní schodek české státní kasy má být sedmý nejlepší v celé Evropské unii. Podle hlavního analytika Raiffeisen Bank Pavla Mertlíka je pravda, jak už to tak bývá, někde uprostřed:

"Mně osobně připadá analýza Evropské komise trošičku, řekl bych, zastaralá, jako by pracovala s daty starými tři měsíce. Na straně druhé odboráři bezesporu mají tendenci do jisté míry kreslit skutečnost černou barvou, a je to pochopitelné, protože jejich členů se na prvním místě týká celá řada propouštění, pozastavení práce v průmyslových závodech a tak podobně."

Českomoravská konfederace odborových svazů zřídila ve všech krajích řadu poradenských center pro lidi, kteří v důsledku krize přicházejí o zaměstnání.