Odhalení - trochu jiná reality show

V českých soukromých televizích se to reality show jen hemží. Český rozhlas však přišel s reality show opravdu netradiční. Jejími hrdiny nejsou lidé, ale gorily z pražské zoo. Sleduje je 16 kamer a návštěvníci internetu i diváci televize hlasují o jejich popularitě pomocí SMS. Kdo bude mít z hlasování užitek a co čeká na vítěze se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

V českých soukromých televizích se to reality show jen hemží. Český rozhlas však přišel s reality show opravdu netradiční. Jejími hrdiny nejsou lidé, ale gorily z pražské zoo. Sleduje je 16 kamer a návštěvníci internetu i diváci televize hlasují o jejich popularitě pomocí SMS. Kdo bude mít z hlasování užitek a co čeká na vítěze se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Ředitel pražské zoo Petr Fejk
Ředitel pražské zoo Petr Fejk byl nápadem potěšen, ale chviličku zaváhal. Nepatří totiž k příznivcům lidských reality show a uvažoval, zda nabídka rozhlasu nebude obsahovat něco podobného.

"Potom jsem si ověřil, že ten tým směřuje k něčemu úplně jinému, že hledají nějakou smysluplnou protiváhu tomu současnému žánru a postupem času jsem si byl velice jist, že nám to může pomoct. Navíc mi kolegové z ČRo nabídli, že by reality show mohla mít stejná pravidla hry a stejný mediální rozměr jako lidské v tom, že by se i hlasovalo, to znamená, že by s tím byly spojené i určité příjmy a že by mohly jít na podporu záchranného projektu na ochranu goril ve volné přírodě. Tím se ten kruh logiky uzavřel a už jsem vůbec neváhal a šel jsem do toho."

A jako v každé reality show je třeba představit její účastníky. Rodinná skupina goril má čtyři členy. Do jejího sestavování bohužel zasáhla v roce 2002 povodeň. Tu dvě z goril pamatují.

"Je to samice Shinda 14 letá a 12 letá samice Kijivu. Přišly k nám z Melbourne z Austrálie, protože tam strávily své dětství a pubertu a k nám se vrátily do Evropy jako chovné samice na základě rozhodnutí koordinátora chovu goril v Evropě. K nim přišel samec Richard. Velice záhy se stal tzv. stříbrohřbetým samcem, to znamená samcem s dominantními sklony, který vládne v té skupině."

A kdo o něm může vědět více, než jeho ošetřovatel Marek Ždánský. Podle jeho slov si Richard na všechno dlouho zvyká a stejně jako účastníci lidských reality show, i on má své vrtochy. Nechce se vážit.

"Když nám váha fungovala, tak on seděl stranou. Schválně tam neleze, podaří se ho zvážit jednou za čas, naposledy měl 208 kilo. Když ta váha byla rozbitá, tak než nám to přijeli opravit, pravidelně vždycky seděl celou vahou na té váze, ale jak se spravila, tak sedí bokem."

Vrtochy mají i obě samice. Není to tak dlouho, co se v kleci popraly. Ještě, že jim šla z cesty nejmladší gorilka Moja. Ta, jelikož nesplňuje gorilí plnoletost, je ze soutěže vyřazena. A tak si na vítězné ceně, a teď to už můžeme prozradit, 12 melounech nepochutná. 12 melounů nebylo zvoleno náhodou. Na českých soukromých televizích běží totiž dvě konkurenční reality show Big Brother a Vyvolení a právě jejich vítězové si odnesou 10 a 11 milionů. To rozhlas a pražská zoo je trumfne a gorilky budou mít melounů hned 12. A i když Moja nesoutěží, právě o ní se na internetu živě diskutuje. Ani po roce není podle ředitele zoo totiž jasné, zda je sameček nebo samička.

"Už na tom pracujeme jinak, než pozorováním. Dokonce dostáváme od návštěvníků fotografie: podívejte se, proč nám to neřeknete, my jsme vyfotili penis a vy s tím děláte cavyky. Prostě u gorilek je to trošku složitější a není to tak snadno poznatelné jako u ostatních druhů a rozhodne analýza DNA. Odebereme odborně chlupy a čerstvý trus a necháme si to rozebrat naprosto exaktně."

Díky reality show tak mohou chovatelské úspěchy pražské zoo pozorovat nikoliv jen desítky tisíc lidí, kteří do zoo chodí, ale hned stovky tisíc, kteří se připojí k internetu nebo usednou k televizní obrazovce. A kdo to celé vymyslel? Za projektem stojí stanice Leonardo Českého rozhlasu a její šéfredaktor Miroslav Bobek. Jaký je ohlas?

"Překvapivě široký a překvapivě dobrý. Jak to vidím na našich diskusních fórech, z 95ti procent to lidé velmi uvítali a jsou tím nápadem a tím projektem nadšeni. Pokud jde o šíři toho ohlasu, tak mám zprávy, že to vysílala řada třeba amerických médií včetně Fox News a podobně. Ten ohlas nemáme samozřejmě ve světě detailně zmapován, ale faktem je, že se to vysílalo a psalo se o tom projektu v mnoha velkých médiích všemožných států světa.

Máte také ohlasy českých krajanů?

"V těch diskusních fórech jsou krajané. Viděl jsem tam někoho ze Švýcarska, že tam píše. Ale třeba právě o vysílání v amerických televizích jsme se dozvěděli původně od krajanů a až potom se kolegové snažili alespoň rámcově zjistit, kde všude se o Odhalení vysílalo."

Kolik máte průměrně denně přístupů na internetové stránky?

"My v toto chvíli namáme ještě auditovaná data, nicméně odhadl bych to tak, že na gorily a ten projekt Odhalení se chodí dívat řádově desítky tisíc lidí."

Příspěvky na internetu, v rozhlasu i televizi popisují nejen to, co se děje v pavilonu, ale vědci se snaží chování goril vysvětlovat. Hlasování o gorilích miláčcích už je v plném proudu a odpovědi umožní vytvořit profily jednotlivých soutěžích. Každý, kdo gorilí skupinu pozoruje, najde podobu s rodinou lidskou. Některé jsou průbojnější, a některé se umí i pěkně naštvat. Jak uvedl ředitel zoo Petr Fejk, například Richardovi vadí fotografování.

"Když tam přijdete s fotoaparátem, tak vás zaměří, když ten fotoaparát příliš zaměřujete na něj, tak se mu to začne nelíbit, a když použijete fotoaparát ještě s bleskem, tak na vás vyjede. My tam dokonce hlídáme návštěvníky, aby se to nestalo. A když nějaký nezodpovědný fotograf blesk přesto použije, tak může být rád, že máme velice pevné sklo mezi návštěvníky a gorilami."

Gorilí skupinu dokonce stejně jako v lidských reality show rozšíří i nový soutěžící. A tou bude samice Kamba ze Dvora Králového, která už v pražské zoo byla. Škoda, že gorily nevědí, že soutěží, to by se možná předváděním a "opičkami" mohly přetrhnout. Jak však uvedl jejich ošetřovatel Marek Ždánský, zvýšený ruch kolem sebe zaznamenaly.

"Byly třeba déle v ložnicích, protože se montovaly kamery. Mají plnit různé úkoly, my už jsme s nimi úkoly dělali, protože ta zvířata nějakým způsobem zabavujeme. Nejsou to úkoly, že by ty zvířata někdo do něčeho nutil a pokud by to bylo něco, co by se nám jako ošetřovatelům nelíbilo, tak řekneme ne a prostě to nebude."

Jedním z úkolů bylo například ukrytí potravy do plastové lahve. Obě samice láhev bez váhání rozervaly a poté kousky jablíček sbíraly kolem sebe. Zato Richard se nejprve zamyslel, poté prokousal do láhve malý otvor vedle uzávěru a jablka si sypal způsobně do dlaně. Zoo možná tak trochu doufá, že cenu 12 melounů vyhraje dominantní samec Richar, který si vždy bere první. Kdyby ne, bylo by podle ošetřovatele Marka Ždánského předání ceny trošku komplikované.

"Do té velké klece nemohou jít po jednom, protože, kdybychom je oddělili, tak zůstanou stát a hystericky řvát a nebudou vědět, co se děje. Tady jsou naučené, že každá má svoje místo, dostávají ve dveřích od ošetřovatelů z ruky. Tak tady jim to dát můžeme. Ale předání chtějí samozřejmě vidět lidi a my jsme dosud nevymysleli, jakým způsobem to předat, to bude oříšek."