Odstartovala generálka státních maturit

Foto: ČTK

Udělal bych ještě dneska maturitu? Tuhle otázku si položila řada lidí, kteří v úterý ráno otevřeli noviny a uviděli příklady některých otázek státních maturit. Ty odstartovaly svoji generálku, aby se ověřilo, jak budou fungovat v praxi.

"Generálky maturity se účastní 1225 škol, 53 jich účast odmítlo. Studenti už napsali test z češtiny, sloh a písemnou práci z angličtiny. Podle manuálu nesmí opustit třídu, ani mít na lavicích vodu, aby tam neměli tahák. V dalších dnech je čeká ještě testování z matematiky, případně z jiných cizích jazyků. Generálka má prověřit, jestli je na start státních maturit na jaře 2011 vše připraveno,"říká Pavel Zelený, ředitel ministerské organizace CERMAT, která státní maturity připravuje.

Foto: ČTK
"Samozřejmě nevylučuji, a to nastane, že budou dílčí nedostatky. Od toho je šest měsíců, aby se nedostatky spravily a maturity proběhly korektně. V celém systému kromě zhruba 100 tisíc žáků funguje a zajišťuje maturity na 15 tisíc lidí."

Maturita je rozdělená na lehčí a těžší variantu, přičemž jen 25 procent žáků si zvolilo testy na vyšší úrovni. Podle svých slov k tomu nemají důvod, protože vysoké školy zatím těžší verzi neuznávají jako 'vstupenku' na studium. Některé otázky studenty zaskočily. Pro mnohé prvotní odhodlání zvolit si při skutečné maturitě těžší verzi, brzy mizí. Po znalostním testu je čekala písemná práce, z deseti témat si mohli vybrat třeba úvahu o vlastenectví nazvanou "Synové a dcery vlasti". Některá témata budí rozpaky, třeba úkol popsat, "jak sestavit židli v osmi krocích". A jak studenti maturitní otázky hodnotí?

Foto: ČTK
"Na mě to bylo docela těžké, čekal jsem, že to bude lehčí,"

říká v anketě ČTK jeden z nich. Další ze studentek čekala otázky složitější:

"Čekala jsem, že to bude složitější, ale přišlo mi, že tam budou spíš nějaké chytáky, že to bude takové trošku náročnější."

Foto: ČTK
Podle studentů byla zkouška spíše o logice než o znalostech. Jeden příklad za všechny. Banální nápis v městské hromadné dopravě: Žádáme cestující, aby se za jízdy přidržovali. Student si má vybrat odpověď, která nejlépe vystihuje charakter textu. A nabízené odpovědi? Jedná se o důležité upozornění, naléhavou žádost, nezávazné doporučení či zdvořilou výzvu. Češtinářka Veronika Malíková v Mladé frontě Dnes uvedla, že podle ní lze zvolit více variant, to však testy nepřipouštějí. Ředitel střední školy z Trhových Svin Jaroslav Michal předpokládá, že výsledky generálky budou tak frustrující, že zkoušky bude muset centrum pro přípravu maturit předělat.

Josef Dobeš,  foto: ČTK
Výsledky testů se studenti dozví začátkem listopadu. Ministr školství Josef Dobeš si na úvod maturit vybral střední strojírenskou školu v Lutíně na Olomoucku. Očekává se, že v testech neuspěje až 20 procent studentů:

"Mně toto procento neleká, mě by lekal pravý opak, kdyby tato maturita pokračovala v trendu, který je dneska, kdy je heslo, že kdo nemá maturitu, je hloupý. Tak všichni mají státní maturitu, neudělá ji jen 2,5 procenta všech studentů. To je špatné. Mimo jiné je to důsledek nekvalitního systému v České republice."

Státní maturity se připravovaly 14 let. Jen do konce tohoto roku bude příprava stát 570 milionů korun, z toho 280 miliony přispěla EU. Nové zkoušky mají mnoho kritiků z řad učitelů i politiků.