Odtabuizováno

Logo ODS

Přísné zákony a ostře střežené hranice, i tak by se dal přeložit požadavek ODS na zpřísnění výběru cizinců, kteří by se chtěli v Česku usadit. S přistěhovaleckým tématem přišla Klausova strana v předvolebním klání tento týden. Někteří pozorovatelé to označili za posun ke krajní pravici. Zdeněk Vališ naopak soudí, že ODS toto téma pouze odtabuizovala.

Současná vláda se podle ODS nezabývala stále většími problémy s narůstajícím počtem ilegálních přistěhovalců a falešných azylantů. Klausova strana by proto v případě volebního vítězství chtěla vůči imigrantům všeho druhu pěkně přitvrdit. Jednak mnohem přísnější ostrahou hranic, jednak při povolování pobytu v zemi. Například každý cizinec, který se dopustí trestného činu nebo jen zneužívá azylu, by měl být bez milosti vyhoštěn. S ostrým postupem musí rovněž počítat cizinci, kteří v zemi pracují ilegálně, a zároveň i ti, kdo je zaměstnávají.

Logo ODS
V podstatě tedy ODS nepřichází s ničím objevným. A už vůbec nejde o projevy xenofóbie, jak naznačují levicoví a liberální intelektuálové. O zpřísnění cizineckých zákonů se hovoří v celé Evropské unii, je to téma německých křesťanských demokratů stejně jako britských konzervativců. Českým občanským demokratům se dá vytknout jen jistá nekorektnost. Současná vláda si přece jen nezaslouží výtku, že proti nelegální migraci nic nepodnikla. Třeba za zákon o pobytu cizinců si před třemi roky vysloužila kritiku ochránců lidských práv a letos navíc prosadila zpřísnění azylového zákona. Kromě toho zavedla vízovou povinnost pro občany ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Jizlivější povahy by také mohly ODS připomenout, že největší přistěhovalecká vlna do Česka nastala v devadesátých letech, právě v období Klausových vlád, zatímco v posledních čtyřech letech se počty cizinců s trvalým pobytem nezvyšovaly. Nekorektnost výtky vůči sociálním demokratům je ale vzhledem k probíhajícímu předvolebnímu soupeření pochopitelná a omluvitelná. Primát ale drží ODS v něčem jiném. Je vůbec první velkou stranou v zemi, která nastolila přistěhovalecké téma v předvolební kampani. A je také první parlamentní stranou, která se odvážila odvrhnout tzv. politickou korektnost. Sociální demokraté naproti tomu prosazovali své cizinecké zákony pomocí cudných a mlžných formulací.

V tomto ohledu tedy vystupuje ODS poctivěji. Nastoluje otevřeně diskusi o věcech, kterým se dosud jiní politici na veřejnosti obloukem vyhýbali a tabuizovali je. Jenže občané o nich mluvili, mluví a budou mluvit, bez ohledu na nějakou politickou korektnost. Ty věci prostě existují a voliči si přejí jejich řešení. ODS jim to slibuje a mnozí voliči jí uvěří víc než jiným stranám, které by možná chtěly dělat v cizinecké politice totéž, ale jaksi se stále stydí nazývat věci pravým jménem. Módní heslo politické korektnosti je ovšem neštěstím demokratické politiky. Ve svých důsledcích vede k tomu, že politici si v něm pohodlně ustelou, až nakonec začnou reálně existující problémy skutečně ignorovat. Pro běžné občany se tak stanou tlachaly, kteří nevědí, kde je život.

Mýlí se ti sociologové a politologové, kteří se pokoušejí zdiskreditovat předvolební kampaň ODS tvrzením, že jednoduchá sdělení o přistěhovalecké politice jsou určena jen pro málo přemýšlivé lidi, pro ty, kdo se o politiku příliš nezajímají. Občanští demokraté mimo jiné berou vítr z plachet extremistům. Ostatně Le Pen zabodoval v nedávných prezidentských volbách ve Francii právě proto, že ostatní politici různé problémy dlouhodobě tabuizovali.