Ojedinělý fenomén

Sociální demokracie se podle průzkumu agentury IVVM poprvé po půldruhém roce na první místo v žebříčku politické popularity. Ukazuje to, jak uvádí Zdeněk Vališ, na jeden zajímavý fenomén.

Šéf sociálních demokratů Miloš Zeman se už v minulosti nechal několikrát slyšet, že ho průzkumy veřejného mínění nezajímají. Důležitá jsou pro něj pouze tvrdá statistická data, potažmo volební výsledky. Ani tentokrát se nenechal vyvést z míry, i když, jak řekl, ho zveřejněný výsledek lidsky potěšil. Tomu se nelze divit. Vždyť ještě před pár měsíci jeho strana úporně bojovala o druhou příčku v žebříčku preferencí s komunisty, zatímco Klausova ODS se v poklidu stabilně vyhřívala na výsluní. Teď ji sociální demokraté s podporou 25 procent občanů předstihli o tři procenta a komunisty dokonce o deset procent.

Samozřejmě průzkum jedné agentury, byť největší, ještě nic neznamená. Přesto stojí za zaznamenání, že také konkurenční agentury, i když zachovávají ODS na prvním místě, zachycují stále zjevnější trend. Totiž dosti zřetelný obrat v dlouhodobém propadu oblíbenosti vládní strany. Zůstává logicky základní otázka: odkud fouká příznivý vítr do plachet straně i vládě. Potvrdila se snad prognóza Miloše Zemana z loňského roku, že opětovný nástup sociální demokracie se dostaví ruku v ruce s hospodářským růstem? Možné to je, i když stále ještě křehký růst se zatím určitě nemohl projevit v podobě baculatějších peněženek občanů.

Někteří pozorovatelé soudí, že vzestup popularity by mohl být důsledkem nekompromisního postoje vlády v přestřelce s Rakouskem o Temelín. I to je možné. Hodně lidí považuje rakouský postoj za projev povýšenectví a arogance, za vměšování do vnitřních záležitostí Česka. Vláda může naopak v jejich očích vystupovat jako ochránce českých národních zájmů. Ostatně Klausova ODS si už delší dobu buduje na boji za české národní zájmy svůj image a docela se jí to daří. Také je možné, že k sociální demokracii se navrací někteří středoví voliči, zklamaní neprůhlednou politikou tzv. čtyřkoalice, která slibovala alternativu k oběma největším stranám.

Komentátor deníku Právo se zase domnívá, že levicový volič, zoufalý z nabízených možností, dospívá k sociální demokracii vzhledem k blížícím se volbám prostou vylučovací metodou. A stejné je to prý i na pravé části politického spektra, kde vylučovací metoda stále znovu a znovu vrací do hry Václava Klause. Určitě největší překvapení ale vyvolává fakt, že sociální demokracii ani v nejmenším nepoškodila velmi ošklivá aféra Olovo. Průzkum agentury IVVM se totiž uskutečnil první týden v září, tedy v době, kdy aféra vrcholila a pro všechna média to byla událost číslo jedna. Něco podobného se ale stalo už letos na jaře. Tehdy zase probíhal mediálně ostře sledovaný soudní proces ohledně finančních čachrů v ODS. A kupodivu, v následujících měsících preference ODS nejenže nepoklesly, ale naopak stouply. V obou případech jde jistě o velmi zajímavý ve světě ojedinělý fenomén.