Orloj se po rekonstrukci vrátí proti proudu času

Foto: ČTK

Praha na nějakou dobu přijde o jednu z nejnavštěvovanějších památek - Staroměstský orloj. Restaurátoři ho chtějí opravit a přiblížit podobě z 19. století. Místo astronomických hodin tak bude od začátku příštího roku zhruba šest měsíců na věži viset jenom plachta. Město nechává zrekonstruovat i celou věž Staroměstské radnice, kterou loni navštívilo přes 860 tisíc lidí, a byla tak jednou z nejnavštěvovanějších pražských památek.

Foto: ČTK
Právě tady od 1. května opravy začnou. Kvůli statice nebude přístupný ani vyhlídkový ochoz:

"Na ochozu věže je narušená statika. Není ovšem narušená tak, že by hrozil pád některých kamenů. Přesto je nutné kameny zpevnit. Jsou mezi nimi viditelné mezery,"říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Elektrický systém nahradí lanové bubny a kamenná závaží

Orloj si na konci roku restaurátoři odvezou do ateliéru a budou chtít obnovit všechny jeho mechanické části včetně ciferníku a ručiček.

„Elektrický pohon, který je poválečný, se z orloje odstraní. Budeme sem vracet dřevěné lanové bubny, kamenná závaží. Tak to bylo dřív. Přesnější ale orloj po opravách nebude. Je to gotický, středověký stroj. Nebyl stavěn s tím, aby ukazoval naprosto přesně úkazy, které vidíme na obloze,"říká orlojník Petr Skála.

Orloj,  foto: ČTK
Orloj bude rozebraný do poslední součástky a odvezen. V současné době ho pohání elektrický systém s řetězy, který byl vytvořen při opravách po druhé světové válce.

"Doslova v posledních hodinách války byla zničena nejenom radnice, ale i orloj. Požár, který vznikl na radniční budově se dostal přes kapli až do komůrky apoštolů. Hořely tam dřevěné podlahy, shořela podlaha pod strojem. Dokonce se uvažovalo o zcela novém orloji. Vojtěch Sucharda tehdy chtěl 16 neonem osvětlených soch, které by se každou hodinu různě pohybovaly - Amor vystřelí šíp, matka kojí dítě, hrobník kope lopatou, byl by tam lékař, chemik. To by orloj zcela zničilo. Naštěstí 13. prosince v roce 1946 se na schůzi stavebního úřadu díky Václavu Vojtíškovi, což byl historik a pražský archivář, podařilo ten záměr zvrátit a zrestaurovali orloj do původního stavu. Dali tam tehdy elektrický nátah a v této formě orloj funguje až do dneška."

Na rekonstrukci se můžete dívat přes internet

Jak dodal orlojník Petr Skála, orloj bude zbavený nepůvodních úprav také zvenčí. Vycházet se bude z dochovaných dobových popisů.

Foto: ČTK
"Orloj dostane novou kopii Mánesovy kalendářní desky, bude opravena sochařská gotická výzdoba, dřevěné barokní sochy. Bude tam nová výmalba, tak jak byla v 19. století. Za apoštoly bude hvězdná obloha, i pod stříškou. Budou se dělat návraty k původnějšímu stavu."

Takto zásadní rekonstrukce Staroměstské radnice nebyla od doby jejího vzniku. Opravy, které vyjdou na 50 miliónů korun, budou rozdělené na etapy tak, aby stále byla část radnice přístupná veřejnosti. Lidé mohou rekonstrukci sledovat přes internet na webu Prahy.