Oslavy prvního máje v Praze

Komunisté slaví 1. máj na Letné

Svět se pral, Rusko slavilo, v Česku byl klid - tak lze v kostce charakterizovat oslavy letošního 1. máje. Průběh tuzemských prvomájových oslav sledoval Josef Kubeczka.

Komunisté slaví 1. máj na Letné
Jak už bylo řečeno, letošní prvomájové demonstrace se v České republice, narozdíl od Londýna či Berlína, kde se demonstrovalo do pozdních nočních hodin a střety si vyžádaly desítky zraněných a stovky zatčených, obešly bez větších násilností. Přitom už v neděli vyjádřil ministr vnitra Stanislav Gross nespokojenost s postupem pražských úřadů, které povolily prvomájové akce levicových a pravicových extremistů v těsné blízkosti. Policisté však až na výjimky nemuseli zasahovat. Zástupce ředitele pražské policie Vlastimil Husák, který velel asi tisícovce policistů, při prvním hodnocení akce neskrýval spokojenost:

"Pražská policie zvládla opatření bez problémů, bez nějakých zásadních pochybení. Myslím si, že velice dobrým a taktickým postupem zabránila střetu těch dvou znepřátelených skupin a podle mých informací bylo zadrženo asi deset lidí jak z tábora anarchistů, tak i z tábora skinhaeds."

Nakonec policicie zajistila při pražských demonstracích celkem 15 lidí. Čtyři skinheadi jsou podezření z propagace fašismu. Relativně klidný průběh pražských prvomájových demonstrací si pochvaloval i jeden z organizátorů anarchistické akce Jindřich Zíka:

"My akci hodnotíme jako velice kladnou. Nedošlo během ní k žádným násilnostem. I když tam byl sporný bod na náměstí Míru, kde měli sraz neonacisté, kteří si z nepochopitelných důvodů také vybrali slavení Svátku práce jako svůj svátek, i když během režimu, který prosazovali, byla tato práva pošlapávána jako nikdy jindy v historii."

Vedle zmíněných akcí levicových a pravicových extremistů se už tradičně na pražské Letenské pláni setkalo také asi sedm tisíc příznivců komunistické strany. Jejich předseda Miroslav Grebeníček vyzýval k občanským protestům kvůli situaci ve společnosti, kterou označil za neutěšenou.

Anarchisté, odboráři a sociální demokraté, kteří přišli uctít památku prvních oslav Svátku práce na pražský Střelecký ostrov, spolu v klidu diskutovali na prvomájové téma. Na ostrov, kde se Svátek práce slavil poprvé v roce 1890, přišli anarchisté s prapory a květinami, které položili k improvizovanému památníku. Předsedkyně pražské sociální demokracie Petra Buzková a odborový předák Richard Falbr přišli s věnci. Svátek práce podle Petry Buzkové k historické tradici sociální demokracie patří. Anarchistům přiznala právo kritiky, ale současně řekla:

"Jsem přesvědčena o tom, že sociálně demokratická vláda je první vláda, která dělá vše pro to, aby sociální práva v této zemi byla zachována."

Richard Falbr řekl, že se snaží každý rok o masovější odborářskou oslavu Svátku práce. Stále prý sní o velkém prvomájovém průvodu odborářů. Při odpolední oslavě 1. máje na pražském Výstavišti pak řečníci sociální demokracie chválili svou vládu za hospodářské oživení, za přípravu republiky na vstup do Evropské unie a za její sociální politiku.