Oštěpař Jan Železný atletem roku

Nejlepším českým atletem roku 2001 je podle ankety funkcionářů, trenérů a novinářů oštěpař Jan Železný. Pondělní slavnostní vyhlašování výsledků ankety sledoval Josef Kubeczka.

Světový rekordman a mistr světa z Edmontonu oštěpař Jan Železný se stal staronovým králem české atletiky, když trofej pro nejlepšího atleta uplynulé sezóny převzal posedmé v historii. Anketu vyhrál už v roce 1991, po rozdělení československé federace jej novináři, trenéři a funkcionáři zvolili Atletem roku České republiky také v letech 1993-1996 a 2000. Trojnásobný olympijský vítěz tak vyrovnal v počtu trofejí rekord bývalé koulařky Heleny Fibingerové. Vítězství v takové anketě ho vždy dovede potěšit:

"Já si myslím, že takovéto věci se stereotypem nikdy nestanou. Vždycky je člověk rád."

Jan Železný, kamarády přezdívaný "Plechovka", je bezesporu fenomenálním sportovcem. V anketě o českého atleta století skončil druhý za legendárním Emilem Zátopkem. Vášnivě rád rybaří a jezdí lovit za kamarády na slovenskou Liptovskou Maru. Pobaví se též knihou Oty Pavla či detektivkou Dicka Francise.

Za letošním atletem roku obsadili další místa desetibojaři - druhé Tomáš Dvořák a třetí Roman Šebrle. Trenérem roku se stal stejně jako loni trenér desetibojařů Zdeněk Váňa, nejlepším juniorem byl vyhlášen český rekordman v této kategorii ve skoku vysokém Jiří Křehula a titul Objev roku si odnesl sprinter Radek Zachoval. Jan Železný ale přál nejvyšší ocenění Romanu Šeberlemu:

"Roman předvedl letos takový výkon, který je hrozně posunutý. Překonání toho světového rekordu - devět tisíc bodů - hrálo, myslím, významnou roli v letošním roce a bude hrát i nadále. Proto bych mu přál, aby byl první, ale nechtěl bych tím říct, že se nedívám na názory ostatních. O to ty ankety jsou. Pro mne prostě byl Roman nejlepší z tohoto důvodu. Já to znám podle sebe. Vím, co ten světový rekord obnáší a tohle byl historický světový rekord."

S Romanem Šeberlem se Jan Železný dostal mezi nejlepší desítku světových atletů. O vítězi se rozhodne 25. listopadu v Monaku. Loni vyhrál právě Jan Železný. A jaké cítí letos šance na obhajobu?

"Šance na obhajobu já si myslím, že nemám. Počítám, že mohu být snad kolem šestého místa. Uvidíme, jak na tom bude Roman a já doufám, že bude dost vysoko, ale nechme se překvapit. Jsou tam atké jiní závodníci, kteří jsou opravdu vynikající a měli fantastickou sezónu. Třeba Lars Riedel vyhrál pětkrát mistrovství světa za sebou a to už je opravdu něco výjimečného. Byl tam Hicham el Guerrouj, který v celé sezóně neprohrál a běhal skvěle. To jsou opravdu vynikající závodníci s výbornými výkony."

Narozdíl od jiných atletů nečeká oštěpařského šampióna halová sezóna, a tak dosud neměl potřebu mučit své tělo v tradiční tvrdé zimní přípravě. "Pomaloučku začínám s atletikou, ale musím opatrně, aby tělo nedostalo šok,"řekl s úsměvem Jan Železný. Stejně jako v posledních letech spoléhá na to, že hlavní porci přípravy absolvuje od ledna do dubna v Jihoafrické republice. Při vrcholném závodu roku, mistrovství Evropy v Mnichově, bude usilovat o titul, který mu stále ve sbírce chybí. "Díky tomu mohu říkat, že atletiku dělám dál kvůli tomu," řekl pětatřicetiletý oštěpař.