Ostře sledované hovězí

skot

K menší revoluci dochází od 1. října na českém trhu s masem. Řezníci totiž mají označovat hovězí maso jinak než před tím. Ukládá jim to vyhláška ministerstva zemědělství, která si klade za cíl zvýšit důvěru spotřebitelů k hovězímu. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Balené i výsekově prodávané hovězí musí být označené tak, aby bylo zřejmé, zda maso pochází z mladého skotu, z býka, jalovice nebo z krávy. Vyhláška má podle mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře zároveň zaručit sledování a kontrolu masa během jeho cesty od chovatele ke spotřebiteli.

"Díky uvedeným registračním číslům zvířete, číslům jatek a bourárny a evidenčním číslům z posledního chodu zvířete bude zákazník stoprocentně znát jeho původ a chovatele. Podle data porážky se také přesvědčí, zda se jedná o čerstvé či mražené maso a dozví se i zemi, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a poraženo."

Vyhláška se ale na většině míst v zemi uplatňuje zatím v různé míře. Balené hovězí, tedy zmražené nebo zchlazené mase, bylo prodejnám většinou dodáno ještě před platností nové vyhlášky, a proto není ještě označené. To se bude týkat až nových zásilek od masokombinátu. Výsekově prodávané maso naproti tomu už řezníci označili, takže zákazník ví, zda jde o maso z býka, krávy či z dojnice. Pokud jde ale o možnost sledovat cestu masa od chovatele ke spotřebiteli, v tomto ohledu panuje určitý zmatek. Někde už vydávají zákazníkům k nákupu identifikační lístek se všemi potřebnými údaji o původu masa a době porážky. Jinde o této povinnosti nic moc nevědí. Například Michal Kunc, majitel řeznictví v Italské ulici v Praze na Vinohradech, říká, že takové instrukce nemá.

skot
"O tom nás nikdo neinformoval a co jsme se my informovali u našich veterinářů, tak mě bylo řečeno, že když mám u masa všechno to označení, tak že nejsem povinen nějaké kopie lidem vydávat. Možná, že to bude platit od 1. ledna, že se to narodilo v CZ, že to bylo krmeno v CZ, to znamená v Čechách."

Michal Kunc s vyhláškou vcelku souhlasí, i když si myslí, že všelijakého papírování kolem masa bude teď zbytečně moc.

"Pro ty zákazníky myslím, že by stačilo úplně označení ´vyšetřeno´ testem na BSE, je to kráva, je to býk, je to jalovice, je to tele. Ale všechna tato čísla, to je takovej velkej humbuk."

Někteří řezníci si stěžují na to, že akce se značením masa přišla téměř naráz, pouhý měsíc poté, co toto opatření schválila vláda. Někteří lidé naopak říkají, že se musela objevit nemoc šílených krav, aby zákazník získal právo dovědět takové samozřejmé základní údaje. Nepodléhejme ale příliš české nemoci zvané sebemrskání. Vždyť Evropská unie se ke stejnému opatření chystá přikročit až v roce 2003.