Ovocnáři: Kompenzace za jarní mrazy nám pomůže přežít

Když na jaře kvetly stromy, přišel mráz a úrodu zničil. Vláda teď schválila ovocnářům podporu půl miliardy korun. Evropská unie poskytla skoro 400 milionů korun, dalších 100 milionů jde ze státního rozpočtu. To ovocnářům pomůže přežít a založit novou úrodu.

Martin Ludvík | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

Zemědělci budou muset žádost poslat zřejmě do konce října. Peníze by pak měly mít na účtu do konce ledna. Podporu uvítal předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík:

"Je to v době, kdy se řežou ovocné stromy, kdy se začínají nakupovat první hnojiva, začíná se v sadech ten technologický proces pěstování ovoce. Takže za nás je to v pořádku. Pokud by ty prostředky přišly až v polovině příštího roku, což byla jedna z úvah, tak by mohlo být pro některé už pozdě."

Kompenzace nahradí asi jednu třetinu škod. Úroda českých jablek je zhruba pětinová. Podpora se vztahuje na jabloně, hrušně, meruňky a další ovocné stromy. Mají na ni nárok ale třeba i pěstitelé rybízu, malin, jahod nebo borůvek.

Částečnou kompenzaci dostanou i nepojištění

Na kompenzace dosáhnou pěstitelé, kteří evidují minimálně 50 procent škod. Víc dostanou zemědělci, kteří jsou pojištění nebo měli na pozemcích ochranu před kroupami a deštěm, potvrdil ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL:

Marek Výborný | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

"Tu částku pošleme tam, kde byl dotyčný ovocnář pojištěn. Pokud pojištěn nebyl, tak ta pomoc bude krácena na padesát procent."

V jednotlivých oblastech Česka jsou škody rozdílné. Třeba na jižní Moravě je sklizeň jablek normální, na střední Moravě je úroda poloviční. V Čechách některé sady vůbec sklízet nebudou, protože tam je úroda jen desetiprocentní a pěstitelům se tak práce nevyplatí, říká Pavel Holub z Prachaticka.

"Najdete jedno jabko na pěti stromech, pak deset stromů nic, mezi tím jsou různě zdeformovaná, malá. Není tady prakticky nic. Když je to deset procent, tak je to úspěch a z těch deseti procent, je padesát procent poškozených."

Také největší středočeský pěstitel jablek, sady v Tuchorazi na Kolínsku, přišel téměř o všechnu úrodu. Jablka tu pěstují na 220 hektarech a škody tam už dříve vyčíslili na 300 milionů korun.

Kompenzace z EU dostanou i ovocnáři v Polsku a Rakousku

Foto: Roman Verner,  Český rozhlas

Kompenzace z EU dostanou i mrazy postižení ovocnáři v Polsku a v Rakousku. Polská vláda podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka využila maximální možnost kofinancování kompenzace až do výše 200 procent. Z EU dostanou v přepočtu přes 900 milionů korun a od státu dalších téměř 1,9 miliardy korun. Rakousko nekofinancuje vůbec, řekl Ludvík. Dovážená jablka z Polska jsou na českém trhu velkou konkurencí české produkci.

U českých jablek se čeká sklizeň přes 23 tisíc tun, což je v porovnání s pětiletým průměrem pokles 79 procent. Podle ovocnářů jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Pro porovnání v Polsku letos klesne sklizeň jablek proti tříletému průměru o 25 procent a v Rakousku o 54 procent.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Jana Karasová | Zdroj: Český rozhlas
klíčové slovo:
spustit audio