Pavel Telička jednal ve Vídni

Projednání kapitoly o životním prostředí v orgánech Evropské unie by se mohlo České republice podařit do konce letošního roku. Po nedělním setkání se zmocněncem rakouské vlády pro rozšíření unie Erhardem Busekem to řekl státní tajemník českého ministerstva zahraničí a šéfvyjednávač při českých rozhovorech o vstupu do unie Pavel Telička. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Rakousko pohrozilo zablokováním projednání kapitoly životní prostředí a energetika především v souvislosti s jihočeskou jadernou elektrárnou Temelín a jejímu vlivu na životní prostředí. Nesouhlas alpské republiky zabránil v polovině tohoto měsíce Evropské unii přijmout stanovisko k oběma kapitolám a Brusel proto toto kolo jednání s Českou republikou vynechal. Proto nedělní jednání Pavla Teličky ve Vídni, která předcházela pondělnímu setkání šéfa české diplomacie Jana Kavana s rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem. Pavel Telička nám přiblížil cíl jeho rozhovorů ve Vídni: Jak už sdělil šéf českých vyjednávačů s Evropskou unií Pavel Telička, Rakousko do jisté míry spojuje svůj postoj ke kapitole o životním prostředí i s výsledky setkání premiérů obou zemí, kteří by o Temelínu měli jednat 12. prosince. V takovém případě by se ale Česká republika mohla dostat do časové tísně. Další kolo jednání Česka s Evropskou unií je totiž naplánováno na 5. prosince na ministerské úrovni a přibližně v tomto termínu se uskuteční i schůzka hlavních vyjednávačů. Podle bruselských zdrojů v kapitole životní prostředí německá delegace předložila formulaci, kterou by mohly podpořit všechny státy evropské patnáctky včetně Rakouska. Zhruba se v ní údajně píše, že Česká republika by měla provádět zkoumání dopadu na životní prostředí u všech nových investic včetně energetických.

Zájem německé strany na vyřešení této otázky je vcelku pochopitelný i proto, že u nich také začínají sílit protesty proti Temelínu. Příkladem může být sobotní dvouhodinový dosud nejmasovější protest zhruba tří tisíc odpůrců temelínské elektrárny v prostoru celnice Philippsreut na společné hranici. Přičemž se němečtí protijaderní aktivisté netajili tím, že považují za nebezpečné i vlastní jaderné elektrárny, natož tu temelínskou. Jak uváděli na letáku proti Temelínu, udajně i český odborník na jadernou energetiku Zdeněk Beck řekl pro německý list Passauer Bistumsblatt, že Temelín je na podstatně horší bezpečnostní úrovni než jihomoravská jaderná elektrárna v Dukovanech.