Pietní akt před budovou rozhlasu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Před osmatřiceti lety, v noci z úterý 20. na středu 21. srpna 1968 překročila vojska pěti zemí Varšavské smlouvy československé hranice. V půl osmé ráno dorazilo před vinohradskou budovou tehdy Československého rozhlasu šest okupačních tanků. Na budovu dopadaly střely a nad hlavami stovek lidí, kteří se snažili zabránit okupantům v postupu, létaly Antonovy. Toto smutné výročí si připomněli účastníci pietního aktu před budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech.

Foto: ČTK
Vedle hrstky pamětníků se ho zúčastnili zástupci prezidenta republiky, obou komor Parlamentu, vlády a hlavního města, kteří k pamětním tabulím u vchodu do rozhlasové budovy položili věnce. Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík v projevu mimo jiné řekl:

"Vzpomínám si, jak ještě v roce 2003 jsem srpnové události z roku 1968 mohl připomenout i pohledem na protější dům, který nesl stopy střel vypálených před rozhlasem. Opravit dům a dát novou fasádu je relativně snadné. Horší je, že v mysli se mi znovu a znovu odvíjí film z oněch srpnových dnů. Řekl jsme 'horší je', ale možná, že je dobré občas si ten film pustit, neboť tudy a touto ulicí, tedy okolím rozhlasu šly opět naše novodobé dějiny."

Foto: ČTK
Místopředseda Senátu Jiří Liška pak připomněl tehdejší jednotu a solidaritu národa. Při této příležitosti zmínil roli, jakou nejen v srpnových dnech roku 1968 sehráli pracovníci rozhlasu:

"Byli to právě oni, kteří tu solidaritu a jednotu národa nezastupitelným způsobem dokázali vytvářet a udržovat. Tehdy se víc než kdykoli jindy ukázalo, jakou sílu mají média, když jim lidé věří. Spoluvytváření veřejného mínění, nálad ve společnosti, je nesmírně odpovědná práce. Může mít kladný i záporný dopad. Vliv médií ve společnosti je obecně v dnešní době výrazně větší než tomu bylo před těmi téměř čtyřiceti lety. Přesto jsem přesvědčen, že výkonům rozhlasových pracovníků ve dnech po 21. srpnu 1968 se dlouho nic nevyrovná."

Foto: ČTK
Důležitý význam tohoto a dalších pietních aktů pak podtrhl primátor hlavního města Prahy Pavel Bém:

"Tragické události národa mají a musí mít své pozitivní stránky. Alespoň jako cenné historické poučení. Ovšem pouze za jedné jediné podmínky - nikdo a nic nesmí být zapomenuto!"

Před budovou Českého rozhlasu se odehrály nejtvrdší střety mezi okupačními vojáky a obyvateli hlavního města. Od zahájení okupace do začátku října zabili cizí vojáci podle Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu v Československu 72 lidí, těžce zranili 276 a lehce 422 lidí. V srpnu 2005 se za invazi do Československa omluvil bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski. Morální odpovědnost Ruska za okupaci přiznal v Praze letos na jaře ruský prezident Vladimir Putin.