Po 55 letech od konce války byla definitivně uzavřena kapitola o odškodnění osob nuceně nasazených za války v nacistickém Německu

Po 55 letech od konce války byla definitivně uzavřena kapitola o odškodnění osob nuceně nasazených za druhé světové války v nacistickém Německu. Právní rámec vytvořil německý parlament, když schválil zákon o zřízení nadace "Připomínka, odpovědnost, budoucnost". Spolková vláda a německý průmysl do ní přispějí každý sumou 5-ti miliard marek. Blíže informuje Renata Prátová.

Definitivní tečku za jednáním udělal v Berlíně závěrečný podpis dokumentů, mezi nimi i německo-americké dohody o právním smíru, která poskytuje německým firmám ochranu před hromadnými žalobami u amerických soudů. Na 60 tisíc až 70 tisíc českých postižených připadne podle dohody částka 423 milióny marek. Pro vězně koncentračních táborů byla stanovena částka do 15 tisíc marek, pro ostatní nuceně nasazené do 5 tisíc marek, přičemž první splátku by měli dostat letos na podzim. Hlavní vyjednavač Jiří Šitler uvedl, že se podařilo získat pro Českou republiku neomezené členství v kuratoriu německé nadace. Dodal, že rozhovory nebyly jednoduché: "Ještě tomu podpisu o víkendu předcházela poměrně hektická jednání, jde zejména o pasáž, která zdůrazňuje, že německý fond je určen na vyrovnání skutečnosti, že v minulosti byly oběti ze střední a východní Evropy z odškodnění vyloučeny."

Složitý závěr rozhovorů opět ukázal na často rozdílné přístupy zúčastněných. Německo pozvalo na závěrečnou tiskovou konferenci diplomaty zemí střední a východní Evropy, odkud je nejvíce obětí třetí říše, pouze jako hosty. Ti pak museli uspořádat zvláštní setkání s médii na české ambasádě v Berlíně. Pro Českou republiku je významné, že dokumenty nic nemění na platnosti poválečných rozhodnutí a smluv včetně platnosti odsunu a vyvlastnění Němců.

Autor: Renata Prátová
spustit audio