Po zdravotních problémech získal desetibojař Tomáš Dvořák třetí titul mistra světa

Český destibojař Tomáš Dvořák se na mistrovství světa v atletice v kanadském Edmontonu vrátil na trůn desetibojařského krále a získal první zlatou medaili pro českou výpravu. Další český zástupce Jiří Ryba skončil na sympatické šesté pozici. Světového rekordmana Romana Šebrleho, který letos v Götzisu překonal jako první na světě hranici devíti tisíc bodů, trápila v soutěži zraněná třísla a skončil na desátém místě. Více informací má Kateřina Brezovská.

Po zranění kolena a poklesu formy posbíral v Edmontonu devětadvacetiletý atlet Tomáš Dvořák - závodník pražské Dukly - 8902 bodů a stal se potřetí v řadě mistrem světa. Tím se také zapsal do historie. Tři tituly v desetiboji má pouze český reprezentant a Američan Dan O'Brian. Na letošním mistrovství světa se přitom dalo odhadovat, že Tomáše Dvořáka čeká tvrdý boj do posledních metrů závěrečné patnáctistovky.

"Bylo hned s kým bojovat od začátku. Já myslím, že to byl velmi poutavý závod a přelévalo se to jednou sem, jednou tam. Prakticky nebyla nějaká úplná jistota jak to nakonec dopadne. Já jsem rád jak to dopadlo. Trošku mi k tomu chybí nějaké maličkosti - bohužel se opět nepoštěstilo abychom nastoupili všichni, teda myslím čeští desetibojaři zdraví, takže se nepovedlo, abychom přivezli dvě medaile. Nicméně Jirka Ryba zazářil - šesté místo. Roman bohužel smolně až desátý, ale na druhou stranu zase heroicky dokončil závod. Takže jsme se určitě ukázali v dobrém světle."

Trio českých desetibojařů na mistrovství světa v Edmontonu dokončilo závod jako tým. Po skončení soutěže to alespoň tvrdil čerstvý světový šampión Tomáš Dvořák, který v prvního dnu postrádal obvyklý týmový přístup ze strany svého tréninkového partnera, ale také soupeře Romana Šebrleho. "Doválčili jsme závod jako tým, i když to tak první den nevypadalo," prohlásil v úterý v noci tamního času trojnásobný šampión.

Díky titulu Tomáše Dvořáka se česká výprava drží na 11 místě co do počtu medailí společně s dalšími čtyřmi státy. Tomáši Dvořákovi zaslal do Edmontonu blahopřejný telegram prezident Václav Havel. V telegramu se uvádí: "S upřímnou radostí Vám blahopřeji k Vašemu vynikajícímu výsledku - obhájení titulu mistra světa v královské atletické disciplíně desetiboji. Svým již třetím titulem světového šampiona v řadě jste potvrdil Vaše výjimečné postavení v historii atletického desetiboje." Prezident Dvořákovi zároveň poděkoval za to, že svým výkonem opět významnou měrou přispěl k šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.