Podaří se dostat Viktora Koženého z Baham před český soud?

Viktor Kožený, foto: Jiří Nádoba (MF Dnes)

Opět se potvrdilo, že v Česku se málo kdy podaří něco utajit. Nejnověji se kvůli tomu zlobí ministr spravedlnosti Pavel Němec na nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Její úřad totiž zveřejnil informace, podle kterých Česko přišlo na způsob, jak požádat o vydání bývalého šéfa harvardských fondů Viktora Koženého z Baham. Více informací má Josef Kubeczka.

Bahamy nemají s Českem žádné diplomatické styky, ani smlouvu o právní pomoci. Klíčový pro tento případ je proto téměř 80 let starý dokument. Nejvyšší státní zastupitelství totiž zjistilo, že Bahamy jsou vzhledem k České republice vázány smlouvou z 11. listopadu 1925 o vzájemném vydávání zločinců. Tu uzavřela Velká Británie a vztahovala se i na její kolonie, tedy včetně Baham. Na jejím základě chce Česko požádat Bahamské ostrovy o vydání Koženého. Ten je v České republice stíhán jako uprchlý pro rozsáhlé podvody. První náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk vysvětlil, proč nalezení důležitého dokumentu trvalo tak dlouho.

"Bohužel se tato smlouva neobjevila ve sbírce mezinárodních smluv ministerstva zahraničních věcí. Příčinu neznáme, nevíme, proč tam není. No a pak nastalo druhé kolo, kdy ministerstvo požádalo OSN o vyjádření, zda se Bahamy cítí být vázány touto smlouvou. Ti potvrdili, že se cítí být vázáni touto smlouvou."

Právě proto, že tato fakta nejvyšší státní zastupitelství v pondělí zveřejnilo, se ministr Němec zlobí. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna může tento únik informací úsilí o vydání Koženého ohrozit.

"Samozřejmě jakákoliv informace, která unikne na veřejnost, může způsobit varování pana Koženého."

Viktor Kožený by totiž mohl odjet z Baham do jiné země, která nemá s Českem uzavřeny potřebné smlouvy o vydání. První náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk odmítl kritiku ministerstva spravedlnosti s tím, že zveřejnění informací bylo součástí blíže nespecifikované taktiky. Připouští však, že Viktor Kožený má na výběr dost zemí, do kterých se může zatím ukrýt.

"No tak samozřejmě, že má vždy kam prchnout, ale to mohl udělat dodnes také. Nevím, kam by měl vycestovat, nevím, jaké jsou jeho úmysly a šance tohoto druhu. To je skutečně spekulace, prostě nevím. Ten spis má 90 svazků a 400 příloh. Pracuje se na tom, musí to být extrakt podrobný a musí být kvalitní, aby potom nedošlo k odmítnutí žádosti jenom proto, že ten extrakt není v pořádku."

Pro to, aby naše úřady opravdu dosáhly vydání Viktora Koženého, musejí podle smlouvy mimo jiné dodat Bahamám detailní rozbor právní a skutkové situace. To podle nejvyššího státního zastupitelství bude trvat nejspíš až do konce roku. Pokud se tedy do té doby Kožený rozhodne odejít z Baham do jiné země, celá situace se může opět zkomplikovat.

Připomenu, že Viktor Kožený je stíhán spolu s bývalým šéfem Harvardského průmyslové holdingu Borisem Vostrým. Ten žije ve středoamerickém Belize. Jeho dopadení a postavení před český soud je však v tuto chvíli vysoce nepravděpodobné.